Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

21 ezer tonnás vízi fémszörnyek

Szöveg: Háború Művészete |  2009. május 2. 9:06

A sikeres Mistral-osztály két szolgálatba állított tagja (a néveadó Mistral és testvérhajója, a Tonnerre) után a francia haditengerészet (Marine Nationale) újabb, hasonló egységek építését tervezi. A 21 ezer tonnás, közel 200 méter hosszú partraszállító hajók helikopterek és kétéltű járművek szállítására egyaránt alkalmasak.

A franciák rendkívül elégedettek a sokoldalúan használható hadihajókkal, ugyanakkor a tervezett harmadik és a negyedik egység több szempontból is különbözne elődeitől, például még modernebb elektronikai rendszerekkel szerelnék fel őket. Ha megépülnek, akkor jelentősen növelik majd a francia flotta harcértékét.

Az első egység 2006-ban, míg a második egy évvel később állt szolgálatba.

A tervezéskor figyelembe vették a legmodernebb hajóépítési irányzatokat és a felhalmozott tapasztalatokat is, így egy igazán kiemelkedő konstrukciót sikerült létrehozni. A cél az volt, hogy az 1960-as években rendszeresített, napjainkra már elavulttá vált 8.000 tonnás partraszállító hajóikat lecserélhessék új, az eddigieknél lényegesen nagyobb méretű és harcértékű egységekkel.

A partarszállási hadműveletekhez nélkülözhetetlen kétéltű harcjárművek mellett akár 16 különféle rendeltetésű (harci, szállító, kutató-mentő) helikopter indítására és fogadására is alkalmasak, így inkább helikopterhordozónak minősülnek.

Az első egység építése 2001-ben kezdődött Brestben, vízre bocsátására 2004-ben került sor. Azóta már mindkét megépült egység aktív szolgálatban van, hazai kikötőjükből, a Toulon-i haditengerészeti bázisról rendszeresen kifutnak katonai és humanitárius bevetésekre egyaránt.

1595886638