Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban az új generációs robothelikopterek

Szöveg: Háború Művészete |  2009. május 2. 9:01

Az elmúlt egy évtizedben az amerikai védelmi minisztérium a hagyományos robotrepülőgépek mellett forgószárnyas UAV-ket is kifejlesztett, annak ellenére, hogy ezidáig nem kerültek a figyelem középpontjába. Az előzetes tervek szerint azonban a védelmi minisztérium továbbra is folytatni kívánja a helikopter UAV-k fejlesztését.

A kisebb közérdeklődés legfőbb oka, hogy a robothelikopter sajátos repülési képességei nem annyira fontosak, mint például a levegőben való hosszas tartózkodás, melynek segítségével hasznos információkhoz és videofelvételekhez juthat a földi kezelőszemélyzet. Ezt a feladatot pedig a hagyományos robotrepülőgépek sokkal megbízhatóbban és kedvezőbb anyagi feltételek mellett biztosítják.

Az előzetes tervek szerint azonban a védelmi minisztérium továbbra is folytatni kívánja a helikopter UAV-k fejlesztését.

A legígéretesebb konstrukciónak az RQ-8A Fire Scout bizonyul (a lenti képen), ami egyhuzamban akár 8 órát is képes a levegőben eltölteni. Ezt a típust főként kisebb hadihajókon alkalmaznák, továbbá a hadsereg harci egységeinél, ami a városi hadviselésben is kiemelt szerepet kaphat. Mindkét változat fel van szerelve nappali és éjjellátó kamerákkal, GPS-szel, továbbá lézeres célmegjelölővel. Maximális sebessége 230 km/h, irányítóállomásától számított hatótávolsága pedig 200 kilométer. A darabonként 8 millió dollárba kerülő UAV alapja egy kétüléses civil helikopter.

1595886638
 

Fontos megemlítenünk az A160T modellt is, ami távirányítással, illetve előre beprogramozott vezérléssel is irányítható. A 2 tonnás, 255 km/h sebességű robothelikoptert eredetileg úgy tervezték meg, hogy akár 40 óráig is képes legyen a levegőben maradni. Maximális repülési magassága meghaladja a 9000 métert, és képes olyan mostoha időjárási körülmények mellett is repülni, amikor a hagyományos forgószárnyasok már a földre kényszerülnek.

Az amerikai hadsereg sikeresen tesztelte a MAV (Micro Air Vehicle) miniatűr helikopter UAV-t is Irakban. A nappali és éjjellátó kamerákkal felszerelt robotrepülőgép súlya alig 8 kilogramm, maximális repülési magassága pedig 150 méter, ezáltal hatékonyan alkalmazható épületek és egyéb akadályok közötti gyors repülésre. Repülési ideje függ a magasságtól, Afganisztánban például, 3000 méteres magasságon 20 percet tölthet egyhuzamban a levegőben. A MAV darabonkénti ára 35.000 dollár.

A legújabb robothelikopter fejlesztés a féltonnás Vigilante 502, melyet szintén egy hagyományos forgószárnyas alapján fejlesztettek ki. Hasznos tehersúlya 136 kilogramm, maximális sebessége pedig 171 km/h. Egyhuzamban 6 órát képes a levegőben eltölteni. Láthatjuk tehát, hogy robothelikopter fejlesztés terén szépen halad az Egyesült Államok, a fő probléma azonban megmarad, hiszen a fix szárnyú robotrepülőgépek sokkal hatékonyabban képesek feladatuk elvégzésére. Ráadásul a helikopter UAV-k sokkal bonyolultabb konstrukciónak számítanak, nem is beszélve karbantartási költségeikről.