Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Növelnék a dán védelmi büdzsét

Szöveg: Háború Művészete |  2009. május 2. 6:46

Érdekes információk derültek ki a dán védelmi bizottság felméréséből, ami az ország védelmi helyzetét vette górcső alá. A hidegháború befejezését követően bevett szokás volt Európában a kötelező katonai szolgálat megszüntetése, valamint a szárazföldi erők személyi állományának csökkentése.

Németország még ennél is tovább ment, hiszen védelmi költségvetésének kárára előtérbe helyezett egyéb projekteket. Úgy tűnik azonban, hogy Dánia kivételt képez ez alól.

A dán kormány védelmi bizottsága 2007-ben alakult, azon célból, hogy felmérje, milyen változtatásokra van szükség az ország hadseregét illetően. A javaslatok többek között a védelmi költségvetés növelését sürgetnék, annak érdekében, hogy hatékony fejlesztéseket eszközöljenek a dán szárazföldi erőkön. Ez főként új fegyverrendszerek, páncélozott harcjárművek és korszerű kommunikációs felszerelések beszerzésében nyilvánulhatna meg.

A felmérés azt is kimutatta, hogy Dániának több katonára lenne szüksége, a becslések szerint újabb 2000 főre. Az Afganisztánban szolgáló dán katonáknak pedig 30 százalékos béremelést javasolnak.

A dán hadseregnek jelenleg 11.000 aktív katonája van, amely létszám bővítését az ország szövetségesei, például az Egyesült Államok, is jó szemmel néznék, hiszen, ezáltal Afganisztánba is több szövetséges katonát küldhetnének. Dánia védelmi képességeinek fejlesztése mögött természetesen komoly indokok húzódnak meg, az általános fenyegetettség mellett, a terrorizmus térhódítása is figyelmet érdemel.