Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

25 kilométer úszás és taposás ólommal

Szöveg: Hársfalvi József őrnagy |  2010. január 19. 11:35

Január közepén, egy hét időtartamban Szolnokon szinten tartó képzésre került sor a búvárállomány részére. Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj állományából 8 fő, a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljtól 6 fő, Az 5/24 Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljtól 6 fő búvár beosztású katona vett részt a felkészítésen.

A szinten tartó kiképzést egybekötve végrehajtották a búvárfelszerelés éves bemerülését is. A bemerülés jelentősége abban áll hogy évente egy alkalommal részeire bontják a búvárfelszerelést, majd ellenőrzés után összeszerelik, és a bemerülés során meggyőződnek a felszerelés hibátlan működéséről. A hét feladatai között az úszáson kívül, ami nem csekély 24.750 m-es táv, a búvárok erősítő gyakorlatokat is végrehajtanak. Gyakorolják a taposást ólommal és ólom nélkül, hypoxiás gyakorlatokat végeznek, aminek a lényege a váratlan helyzetekre való felkészülés, amikor visszatartják a levegőt víz alatt, úszás közben négy búvár használ egy készüléket melyre két reduktor van csatolva.

A kiképzési részleg havonta tervez egy hét búvár képzést, ezzel szintentartva a zászlóalj búvár beosztású katonáinak azon harci bevethetőségen felüli képességét, hogy katasztrófahelyzetben (HKR elrendelése esetén is) képesek legyenek a gyors azonnali búvárfeladatok megoldására, legyen az életmentés, vagy anyagi javak megóvása.