Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

267 méteres falat építtettek a magyarok

Szöveg: Soucz Ferenc fhdgy. |  2009. augusztus 11. 6:04

2009 elején Nahrin járási kormányzó kereste meg a PRT-t, hogy a járás biztonsági helyzetére való tekintettel támogassák elképzeléseiket és a védtelenül álló kormányzói, illetve rendőrségi épületeket egy védőfallal valamint három őrtoronnyal. A PRT vállalta a segítséget és 267 méter hosszú falat építtetett.

A fal 1,5 méter magas, 80 cm alapon, 50 cm lábazaton áll. Az őrtornyok közül kettő fa lábazatú, míg a harmadik egy 3 X 3 méteres kőből épített őrszobának ad otthont a figyelési pont alatt. Mindhárom őrtorony az oldalán HESCO bástyával- a tetején homokzsákokkal megerősített.

Az átadási ceremónián a PRT-t Harmath Tamás őrnagy S9 részlegvezető képviselte, míg az afgán felet Fazul Rahman járási kormányzó.

Az ünnepség tipikus afgán szokás szerint zajlott, beszédet mondott a kormányzó, a shura képviselő, a rendőrfőnök, majd a helyi vallási vezető (mullah) megáldotta az építményeket, majd Harmath őrnagy válaszbeszéde következett. A beszédek után a járási kormányzó ebédre invitálta a katonákat, ahol afgán kebabot szolgáltak fel.

 

A nahrini ceremóniával párhuzamosan Burka járásban a PRT másik járőröző csoportja az április 30-án megtámadott járási kormányzó és járási rendőrőrs felújított épületeit tekintette meg. A támadás után gyors cselekvésre volt szükség, hiszen félő volt, ha a kormányzati szervek magukra maradnak, csorbulni fog a nemzetközi erőkbe vetett bizalmuk. A PRT a felújítási munkálatokat kiemelten kezelte. Az épületek új nyílászárókat és tetőszerkezetet kaptak. A munkálatok a győztes vállalkozó kihirdetését követően két hónap alatt befejeződtek a romok eltakarításától a festésig bezárólag.

 

CímkékjárőrPRT