Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

500 millió forintra pályázhatnak a Hiszek Benned Sport Program résztvevői

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Rácz Tünde |  2023. február 3. 19:07

A kiemelt fővárosi és vidéki sportegyesületek támogatásának bővítéséről, illetve a Hiszek Benned Sport Programról tartott sajtótájékoztatót dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár dr. Deutsch Tamással, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnökével közösen Budapesten, február harmadikán, pénteken.

wRT1_1631

A Hotel Hadikban megrendezett tájékoztatón Schmidt Ádám, a honvédelmi tárca államtitkára a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy az olimpiai sportági szakszövetségek nem tudnak működni, hogyha nincsen mögöttük megfelelő egyesületi háttér. Ezt a hátteret támogatja az az egyesületi támogatási program, amely idén január elsejével indult el.

„Ennek három nagy csoportja nevezhető meg. Eredményesség szempontjából szeretném kiemelni a kiemelt fővárosi sportszervezeteket, ahol örömteli bejelentést tudtunk tenni. Egyrészt egészen különleges támogatáson keresztül biztosítva lesz a létesítmények üzemeltetése, másrészt nőtt a sportszakmai támogatás is. Az eddigi hat helyett további két sportszervezet tud csatlakozni a programba” – fogalmazott dr. Schmidt Ádám.

Hozzátette, hogy a második nagy csoportot a kiemelt vidéki sportszervezetek támogatása alkotja, amely a tavalyihoz képest 1 milliárd forinttal nő. Megjegyezte, hogy ez a támogatási többlet további sportszervezetek bevonását fogja eredményezni. A Hiszek Benned Sport Program kapcsán kijelentette: nemcsak sportnemzet, de sportoló nemzet is szeretnénk lenni. Ráadásul a honvédség és a sport nem áll távol egymástól, hiszen egy erős honvédség építéséhez kiváló hátteret adhat egy aktívan sportoló társadalom.

wRT1_1742

„Mindenki fontos számunkra. Ahhoz, hogy a fiatalok be tudjanak lépni a sport világába, szükség van a sportszervezetekre” – húzta alá az államtitkár. Mint részletezte, a kisebb és közepes méretű sportegyesületek a támogatására hozták létre a programot, amelynek pályázati úton igényelhető támogatási összege idén a duplájára, 250 millió forintról 500 millió forintra emelkedett.

„Az elmúlt években a támogatási összegeket csak az év második felében, vagy az utolsó negyedévben kaphatták meg a sportszervezetek. Nagy dolog, hogy idén – mivel a forrás most is rendelkezésre áll – már néhány héten belül ki lesznek írva a pályázatok” – mondta Schmidt Ádám.

Deutsch Tamás tájékoztatójában a Sportegyesületek Országos Szövetsége kapcsán rávilágított arra, hogy míg 2015-ben épp csak több, mint 90 szervezet alkotta a szövetséget, addig a tavalyi évben már 800-nál is több tagot számolt. Szintúgy fontos fejlődésnek nevezte azt a kiváló együttműködést, amelyet a Honvédelmi Minisztérium Sportállamtitkárságával ápol a szövetség. A támogatási összegeket összegezve hangsúlyozta, hogy a hazai sportegyesületek 14,5 milliárd forintnyi támogatásban részesülnek 2023-ban.