Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erős bástya épül

Szöveg: HVK KIKCSF | Fotó: HVK |  2023. február 4. 7:17

A Magyar Honvédség tervezőcsoportja segítette a Székesfehérváron települt, a NATO haderőnemi struktúrájában lévő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság nyári validációs gyakorlatának előkészítését Valenciában az elmúlt hetekben.

K54A0404

Idén június 19-30. között tartják a STRONG BASTION 2023 (Erős Bástya) nevű, számítógéppel támogatott parancsnoki- és törzsvezetési gyakorlatot, amelynek fő célja a Magyarországon települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division Centre, HQ MND-C) műveleti készenlét ellenőrzése (Combat Readiness Evaluation - CREVAL). .

A gyakorlat tervezésére és levezetésére a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség vezetésével tervezőcsoportot hoztak létre, a másik két keretnemzet, Horvátország és Szlovákia tervezőinek bevonásával. A csoport már az előző évben kialakította a gyakorlat koncepcióját és levezetési rendjét. A gyakorlat során a hadosztály elöljáró parancsnokság feladatait a NATO Spanyolországi Telepíthető Hadtest (NATO Rapid Deployable Corps – ESP, NRDC-ESP) látja el. A hadtest dolgozza ki azt a feladatot, amely végrehajtása során ellenőrzik, hogy az HQ MND-C megfelel-e azoknak a követelményeknek, amelyeket a NATO Harcképesség Ellenőrzése (Combat Readiness Evaluation) előír számára.

A válságreagáló tervezés (Crisis Response Planning) során január 9-27-e között a Valenciában települt spanyol hadtest kidolgozta a műveleti feladat elöljárói parancsát. A munka során a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség és a KNBSZ Felderítő Csoportfőnökség állományából összeállított tervezőcsoport, kiegészülve az HQ MND-C funkcionális szakértőivel, gondoskodott arról, hogy a gyakorlatra beállított szcenárió, a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság kiképzési célkitűzései, valamint a spanyol hadtest műveleti parancsa kellően koherens és szinkronizált legyen.