Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

8,33 millió dollár érkezhet a Pentagontól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 3. 7:14

Magyarország mintegy 8,33 millió dollár (1,63 milliárd forint) segélyt kap a Pentagontól az afganisztáni műveletek támogatására, a pénzt döntően felszerelés vásárlására fogják fordítani. A Los Angeles Times szerint nyolc ország összesen 350 millió dollárt kap.

Az amerikai védelmi minisztérium múlt pénteken jelentette be, hogy több más állam mellett Magyarország különleges pénzsegélyben részesül az Afganisztánba utazó csapatok “képességeinek javítására". Nyolc ország összesen 350 millió dollárt kap a segélyezés keretében.

A Pentagon még nem közölt adatokat az összeg lebontásáról. A cikk azonban – névtelenséget kérő katonai források alapján – úgy tudja: Magyarország, Grúzia, Horvátország, Észtország, Litvánia és Lettország – e hat államnak alig 1300 katonája szolgál Afganisztánban – összesen 50 millió dollárt kap, és az összeget majdnem egyenlően osztják el közöttük.

Az amerikai védelmi minisztérium a segélyezés bejelentésekor annyit közölt: a pénzt arra költik, hogy az érintett országok katonái jobban együtt tudjanak működni a terrorellenes és stabilizációs műveletekben az amerikai erőkkel Afganisztánban. (A Pentagon ugyancsak segíti Jement és a Fülöp-szigeteket, amelyek saját hadseregüket erősíthetik a támogatásból.)

A Los Angeles Timesban megjelent írás szerint a Pentagon azért ad dollármilliókat a kisebb partnerországoknak, hogy az egyre népszerűtlenebb afganisztáni háborúban való részvétel folytatására ösztönözze azokat. A segélyezésnek az az üzenete, hogy azok az országok, amelyek elkötelezik magukat a terrorellenes küzdelem mellett, jutalomban részesülnek.

“Ez nem megvesztegetés" – mondta Rick Nelson, a washingtoni CSIS politikai kutatóintézet terrorizmusszakértője. “De végül azt szeretnénk, hogy ezek a szövetségesek csatlakozzanak hozzánk, és értékes partnerek legyenek, és néhányuknak nincsen elegendő pénzük arra, hogy olyan módon legyenek partnerek, ahogy szükségünk van rájuk" – tette hozzá.

Miközben az Egyesült Államok növeli csapatai létszámát, hogy legyűrje a makacs tálib ellenállást, több szövetséges – köztük Kanada és Hollandia – azt tervezi, kivonja katonáit a nyolc éve tartó viszályból vagy felszámolja ottani harcoló alakulatait.

Jelenleg 87 ezer amerikai katona harcol Afganisztánban és a csapatok nagysága nyár végéig várhatóan el fogja érni a 100 ezer főt. A szövetségesek több mint 40 ezer katonával vannak jelen, ez a szám azonban visszaeshet, jóllehet az Obama-kormány éppen arra igyekszik rávenni partnereit, hogy küldjenek még több katonát és kiképző tisztet az ázsiai országba.

A Pentagon közlése szerint a különleges segélyezési programok részletei – azok leírása, menetrendje és költségei – akkor válnak majd ismertté, amikor a Pentagon újabb értesítést küld a kongresszusnak a programok végrehajtása előtt legalább 15 nappal.

A Los Angeles Times szerint a 350 milliós keretből eddig 200 millió sorsa dőlt el: a hat kis partnerország 50 millió dollárján felül 150 millió dollárt Jemen kap katonai felszerelésre és kiképzési célra. Utóbbi országban egyre több, az al-Kaidához kötődő terrorista tartózkodik.