Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

8 kilónyi robbanószert erősített a testére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 20. 6:25

Öngyilkos robbantásos merényletben huszonhárom ember meghalt, további legalább huszonhét pedig megsebesült hétfőn a Pakisztán északnyugati részén fekvő Pesavárban egy piacon. A rendőrség közölte, hogy megtalálták a hétfő esti robbantás elkövetőjének fejét és lábait.

A detonáció helyi idő szerint hétfőn este azon a zsúfolt piacon következett be, ahol a Dzsamaat-i-Iszlami vallási párt felhívására tüntetésen tiltakoztak az áramszünetek ellen. A halottak között három rendőr is volt, akik a rendezvényt igyekeztek biztosítani.

A merénylő 6-8 kilogrammnyi robbanószert viselhetett a testére erősítve, a rombolóhatást vasgolyókkal és fémrepeszekkel erősítették. A módszer a tálibokra vall.

A robbantás elkövetőjeként még egyetlen szervezet sem jelentkezett. Pakisztánt az elmúlt csaknem három évben merénylethullám rázta meg, több mint 370 támadásban legalább 3200 ember halt meg. A merényleteket alapvetően az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattal szövetséges, vallási fanatikus muzulmán tálibok követték el.

Előzőleg egy pesavari iskola előtt történt ugyanilyen merénylet, egy hatéves iskolás fiú meghalt, öt másik gyermek és két felnőtt megsebesült.

A pakisztáni biztonsági erők jelentős eredményeket értek el az elmúlt évben a muzulmán radikálisok elleni műveleteikben az afgán határ menti térségben, kiszorítva őket a Szvat-völgyben és Dél-Vazirisztánban lévő erősségeikből.

A radikálisok azonban pakisztáni városokban elkövetett robbantásos merényletekkel, lövöldözéssel időről időre demonstrálják, hogy képesek válaszcsapást mérni.

Címkékrobbantás