Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem veszélyezteti a NATO műveleteit a vulkán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 20. 6:33

Nem gyakorol kedvezőtlen hatást az izlandi vulkánkitörés miatti hamufelhő sem a NATO katonai műveleteire, sem a tagországok területének, légterének védelmére – közölte Brüsszelben Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szervezet főtitkára. A csütörtök-péntekre tervezett észtországi informális NATO külügyminiszteri értekezlet sem marad el.

Sajtótájékoztatóján Rasmussen nem szolgált felvilágosítással azzal a diplomáciai értesüléssel kapcsolatban, miszerint a vulkáni hamu megrongálta a NATO egyik F-16-os vadászgépének hajtóművét. Kérdésre válaszolva leszögezte azonban, hogy az afganisztáni nemzetközi erők utánpótlással való, légi úton történő ellátását sem befolyásolja a vulkáni eredetű felhőzet, amely beborította Európa nagy részét, és kelet, délkelet felé terjed tovább. Hozzátette, hogy az atlanti szövetség területének, illetve légterének védelmére sincs negatív hatással a rendkívüli légköri helyzet.

A főtitkár beszámolt arról, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint a most még sok helyütt érvényben levő polgári repülési korlátozások ellenére megtartják a Tallinnban csütörtökre és péntekre tervezett kötetlen NATO-külügyminiszteri tanácskozást. Ennek témái közül kiemelte Afganisztánt, és elmondta, hogy az eddigi felajánlásokhoz képest még további 450 külföldi kiképzőre lenne szükség az afgán fegyveres erők mellett. Szintén szerepel majd a tallinni tanácskozás napirendjén a rakétavédelem kérdése. Ezzel kapcsolatban Rasmussen úgy vélekedett: az őszi lisszaboni NATO-csúcson olyan döntést kellene hozni, hogy az eredetileg amerikai rakétavédelmi programot NATO-projektté avatják. Beszélt Oroszország bevonásának lehetőségéről is, ami szerinte hozzájárulhatna az “új európai biztonsági architektúra" kialakításához. Tallinnban a miniszterek tájékoztatást kapnak Rasmussentől annak a szakértői csoportnak az eddigi munkájáról is, amely a NATO új stratégiai koncepcióját készíti elő.

A Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter vezette csoport május elejére szövegezi meg jelentését, és az új koncepciót ősszel Lisszabonban akarják hivatalosan elfogadni. Rasmussen korainak nevezte a találgatást arról, vajon már Tallinnban meghívást kap-e Bosznia-Hercegovina a NATO-csatlakozás “előszobájának" tekintett tagsági akciótervben (MAP) való részvételre.