Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

BrahMos rakétákat vásárolna Malajzia

Szöveg: Háború Művészete |  2010. április 20. 8:15

2010. április 19-én nyitotta meg kapuit a Defence Services Asia, DSA-2010 névre keresztelt haditechnikai kiállítás Kuala Lumpurban, melyre a világ számos pontjáról érkeztek a legnagyobb gyártók és beszállítók képviselői. Az orosz-indiai közös fejlesztésű BrahMos cirkálórakéta pavilonja előtt a malajziai haditengerészet elöljárói nyilatkoztak a rakétával kapcsolatos jövőbeni terveikről.

A BrahMos rakéta iránt Malajzia már korábban is érdeklődést mutatott, most azonban hangsúlyozták, hogy az ország haditengerészete komolyan fontolgatja a BrahMos cirkálórakéta hajóról indítható változatának megvásárlását. Az orosz-indiai csúcsfegyver súlya megközelítőleg 3 tonna, harci része 300 kilogramm, hatósugara pedig eléri a 300 kilométert, ugyanakkor mégsem ezek a paraméterek teszik

kiemelkedő jelentőségűvé, hanem a sebessége. Jelenleg egy hasonló rakéta sem képes 2 Mach feletti sebesség elérésére, miközben a víz felszínétől 3-4 méteres magasságban közelít az ellenséges célpont felé.

A rakétát gyártó BrahMos Aeroapace elnöke szerint a cirkálórakéta nagy sebességének, valamint nehezebb harci részének köszönhetően 15-ször hatékonyabb, mint a hagyományos hajó elleni rakéták. A BrahMos teljes egészében megsemmisíti ellenséges célpontját, mint ahogy azt az Indiában elvégzett tesztsorozat is bizonyította: a célpontként használt hajó a rakéta becsapódását követően darabokra hullott. A malajziai haditengerészet hajó elleni rakéták beszerzésére irányuló programjában a BrahMos mellett az MBDA Exocet rakétája is pályázott, azonban a szuperszonikus orosz-indiai fejlesztésű

cirkálórakétával szemben, az Exocet csupán szubszonikus sebesség elérésére képes. Az új rakétákkal Malajzia az újgenerációs járőrhajóit kívánja majd felszerelni.

Az ázsiai kontinens legnagyobb haditechnikai kiállítását már a 12. alkalommal rendezik meg. Több mint 30 ország 700 cége képviselteti most magát Malajzia fővárosában a DSA-2010 show keretein belül. A maláj védelmi miniszter szerint Malajzia várhatóan 3,25 milliárd dollár értékben köthet szerződéseket az elkövetkezendő napokban, többek között új tankok, vadászgépek, tengeralattjárók és egyéb haditechnikai eszközökre vonatkozóan.