Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A B-2 kapja a legnagyobb bombát

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. június 18. 10:01

Három év kemény munkája után az Egyesült Államok légiereje új bombatartót fejlesztett ki a B-2-es bombázók számára, így ezek is képesek lesznek az új 13600 kilogrammos MOP hordozására (Massive Ordnance Penetrator).

Hat évvel ezelőtt a MOP helyettesítette a nukleáris behatoló bombát. A MOP-ot a B-52 volt csak képes hordozni, de a B-2 sokkal nagyobb valószínűséggel jut át egy sértetlen, modern légvédelmi rendszeren. A MOP gyártását végül elkezdték és bizonyos mennyiség (nem jelentették be pontosan mennyi) alkotja majd a fegyverkészletet.

A légierő nagyon sok pénzt fordít a B-2 új bombatartóinak kifejlesztésére.

A legújabb fejlesztések közé tartoznak azok a tartók, melyek lehetővé teszik, hogy a B-2 nyolcvan darab 225 kilogrammos, vagy tizenhat darab 900 kilogrammos intelligens bombát hordozhasson. Egy másik új bombatartó pedig több mint száz darab kb. 100 kilós földfelszín alá hatoló SDB (Small Diameter Bomb) hordozására ad lehetőséget. A B-2-es kapott egy új fázisvezérlésű radar, valamint célzó konténer képességet is az ellenséges célok felderítése és megsemmisítése érdekében.

A MOP egy több mint 6,2 méter hosszú, 80 cm átmérőjű szerkezet, mely 2,4 tonna robbanóanyagot rejt. Ez tízszer nagyobb, mint a BLU-109-es (900 kilogrammos bomba) robbanóereje. A robbanás előtt képes 65 méterre a felszín alá hatolni.