Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fel kell újítani a megrongálódott pákozdi obeliszket

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. június 18. 9:09

Az elmúlt tél folyamán jelentősen megrongálódott a Pákozdi Katonai Emlékhelyen felállított obeliszk, mely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc első magyar győzelmét kivívó hősöknek állít emléket. A helyreállításhoz komoly összeg hiányzik, így az emlékhelyet gondozó Bizottság azt kéri, hogy aki tud, segítsen.

Közel 15 millió forint hiányzik a felállványozott negyvennyolcas obeliszk felújításához – hangzott el a Pákozdi Katonai Emlékhely Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján. Az elmúlt tél időjárása jelentősen megrongálta az obeliszket, elváltak a márványlapok az obeliszk magjától, ami napról napra balesetveszélyesebb lehet – mondta el Orgovány István, a Bizottság elnöke, megjegyezve: azontúl, hogy egy segítőkész vállalkozó közreműködésével sikerült nagyon gyorsan, tehát biztonságosan felállványozni az emlékművet, legalább ilyen gyorsan végig kellett gondolni, milyen pénzügyi forrást tudnak előteremteni a rekonstrukciós munkákhoz.

 

A Bizottság nem lát más lehetőséget, így felhívással fordul az ország és elsősorban Fejér megye lakóihoz, társadalmi és civil szervezeteihez: lehetőségeiknek megfelelően anyagilag járuljanak hozzá a nemzeti történelmi emlékmű megmentéséhez. Az ehhez szükséges összeg közel 15 millió forint. A Bizottság korábban még kapott támogatást a megyei, illetve a fehérvári önkormányzattól, ám ezek a források saját, önkormányzati költségvetési problémákra hivatkozva elapadtak. A Honvédelmi Minisztérium is megpróbál évente milliós szinten segíteni, amit köszönettel fogadnak, de ez az összeg is alapvetően a terület fenntartására, működtetésére elegendő.

A Bizottság azt reméli, szeptember 29-ére, a 160 éves honvédsereg első győzelmének évfordulójára felújíthatják az emlékművet, és az a megfelelő állapotban fogadhatja majd a látogatók tízezreit.

A támogatásokat a Honvédség és Társadalom Baráti Kör fehérvári szervezetének az OTP Banknál nyitott számlájára várják.

Számlaszám: OTP 11736116-20140452