Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A bajtársiasság ad erőt

Négy hete tart az egységes alapkiképzés Nagykanizsán

Szöveg: Tihanyi-Obál Mária főhadnagy | Fotó: MH 5. TVE 48. TVZ |  2024. augusztus 2. 9:40

Egyre magabiztosabb a szolgálat minden területén Rajczi Péter, egykori válogatott labdarúgó és közel hetven társa, akik együtt vesznek részt az Egységes Alapkiképzési Programban Nagykanizsán, az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred 48. Területvédelmi Zászlóalj objektumában. Ők azok, akik az elsők között írták alá szerződésüket a „Szeretem, Megvédem!” mottóval indult területvédelmi tartalékos toborzókampány június 17-ei kezdete óta.

202408_Egységes_Alapkiképzés_Nagykanizsa_MH5TVE (2)

Milyen érzés hajnalban kelni és reggeli tornával, futással indítani a napot? Ezt Rajczi honvéd és társai pontosan tudják – minden napjuk kőkemény fizikai és szellemi próbák sorozatából áll.

Képzeld el, hogy reggelenként futással és erőnléti edzéssel indítasz, majd a stressztűrő és problémamegoldó készségeidet fejlesztő mentális tréningeken is részt veszel. Így nemcsak az erőnlétedet és az akaraterődet fejleszted, de még szorult helyzetben is jobban fogsz teljesíteni.

A katonai alapok, az alaki fogások elengedhetetlenek – itt mindennek a fegyelem az alapja. Amikor már úgy érzed, hogy minden lépést tökéletesen ismersz, jön a tereptan: különböző terepviszonyok között kell tájékozódnod, legyen az erdős, hegyvidéki, esetleg városi környezet. Nem kis kihívás!

202408_Egységes_Alapkiképzés_Nagykanizsa_MH5TVE (6)

A katonák nemcsak harcolni tanulnak, hanem életet menteni is! Az alapkiképzés során elsajátítják az elsősegélynyújtás alapjait, a sérülések ellátását, továbbá azt is, hogyan reagáljanak gyorsan és hatékonyan különböző egészségügyi vészhelyzetekben. Ez a tudás nemcsak a csapat biztonságához nélkülözhetetlen, de a civil életben is bármikor hasznosítható.

A résztvevők megismerik hogyan működnek a különböző fegyvertípusok, valamint elsajátítják a lőelmélet, célzás és tüzelés szabályait. Az oktatások során megtanulják többek között a lőtáv, a szélirány és a ballisztika alapjait is. Az elméleti ismeretek után a honvédek lőgyakorlatokon vesznek részt, ahol a gépkarabély és pisztoly használatának alapjait, a helyes tartást, célzást és tüzelési helyzeteket ismerik meg.

Nem kis feladat, igaz?
Egy biztos: a bajtársiasság érzése erőt ad számukra, így minden egyes nappal közelebb jutnak a katonai eskütételhez és ahhoz a képességhez, amellyel családjuk, szűkebb lakókörnyezetük biztonságát garantálni tudják.

202408_Egységes_Alapkiképzés_Nagykanizsa_MH5TVE (5)

Rajczi Péter honvéd, volt válogatott labdarúgó, példaértékű hozzáállásával és kitartásával erősíti társait az alapkiképzés során. Itt mindenki azért dolgozik, hogy felkészült és magabiztos legyen a szolgálat minden területén, mert a kihívásokra mindig készen kell állni!

Így a Szeretem, Megvédem! mottó nemcsak szavakban, hanem tettekben is megvalósul.

A haza védelme mindannyiunk közös felelőssége.