Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Bakonyi vihar legyőzte a tájfutókat

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. július 21. 16:59

21. alkalommal rendezte meg a Honvéd Tájfutó Kupát a Veszprémi Honvéd Sportegyesület az elmúlt hét végén. A verseny helyszínéül a rendezők most is a Bakony szívének számító Vinye és a Hódos ér környékét választották. Ám a tájfutókra lecsapott a vihar, így a versengés leginkább egy túlélőtúrához vált hasonlóvá.

A verseny a kiírásoknak megfelelően elkezdődött, bár az időjárási előjelzések nem tették túl bizakodóvá a rendezőket. A versenyzők fele sem indult el, amikor kitört a vihar és a terület fél óra leforgása alatt katasztrófa sújtotta térséggé változott. Az egyébként térdig sem érő Hódos patak egyes helyeken elérte a két és fél méteres mélységet, a szervezők sátraiban hömpölygött az iszapos víz. A jelzőbójákat és az egyéb kellékeket a vihar szinte teljesen szétverte, a versenyzők így

képtelenek voltak teljesíteni a számukra kijelölt pályát. Megkezdődtek a mentési munkák, a résztvevők a járműveikkel csak este nyolc után tudtak az erdőből kimenekülni. Az iszaptengerből egymást húzták ki a kocsik. A második nap a szervezők tovább folytatták a mentési munkálatokat, ezen a versenyen a Bakonyi vihar kerekedett felül.

A Veszprémi Honvéd Sportegyesületről és a Honvéd Tájfutó Kupáról Vass Tibortól a rendezvény egyik házigazdájától tudtunk meg részleteket.

A Veszprémi Honvéd Sportegyesület minőségi sportját a Tájfutó Szakosztály nagymértékben befolyásolja. Vannak felnőtt és utánpótlás versenyzőik. A szakosztályban meghatározó szerepük van a katonáknak és családtagjaiknak, de szívesen fogadják a civil sportolókat is. Rendszeresen versenyeznek az országos bajnokságokon és jelentős számban vannak minősített versenyzőik. Odafigyelnek az utánpótlásnál arra, hogy a gyerekeknek minél több versenyzési lehetőségük legyen. A gyerekek így juthatnak sikerélményekhez és szerethetik meg ez által a versenyzés élményét, ezen belül a tájékozódási futást. A szakosztályon belül a fiatalok vezető edzője Horváth Béla, aki 65 évesen is aktív versenyző. 2007-ben kitüntetéssel ismerték el az utánpótlásban végzett munkáját.

A Veszprémi Honvéd Sportegyesület hagyományosan évente két nagy nemzetközi versenyt rendez. A Honvéd Tájfutó Kupát és a Honvéd Crosst. A Honvéd Crosst 1987 óta rendezik meg a Veszprém környéki erdőkben. A Honvéd Kupát hagyományosan a Bakonyban, rendezik meg, mert erre ez a terep kiváló lehetőségekkel rendelkezik. Ezeken a versenyeken mindig négyszáz fölött volt az indulók létszáma. A verseny a tömegsport jellegű, amatőrök jelentkezését is várják. Az elért eredmények alapján egyéni ragsorolást végeznek. A versenyzők különböző éltkor szerinti kategóriákban indulnak. A legkeményebb pálya a fiatal férfiaknak van kijelölve.

A versenykiírásban a rendezők egyéb információkkal is ellátják a jelentkezőket, például, hogy az erdei utakon a viharok, vagy éppen a patak áradása miatt keletkeztek-e károk. Az utak a verseny előtt le voltak zárva, az erdészet csak a verseny idejére engedélyezte az erdei utak használatát. A felnőtt versenyekkel párhuzamosan gyerekversenyeket is rendeznek, amelyek ingyenesek. A gyerekpályát mindig külön helyen jelölik ki és az ezt teljesítőket is díjazzák.

A szervezés minőségét mutatja, hogy idén fordult elő először a versenyek történetében, hogy nem tudtak eredményt hirdetni – ám ez ezúttal sem a rendezőkön, hanem az időjáráson múlt.