Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hétvégén újabb hidegfront érkezik

Szöveg: Szűcs László |  2009. július 21. 11:51

A meteorológusok erre a hétvégére újabb hidegfront érkezését várják, amely azonban – az előrejelzések szerint – nem lesz annyira heves, mint a múlt heti volt. Ennek ellenére a hétvégi rendezvények szervezői – köztük a Balatonátúszást rendezők – figyelemmel kísérik az előrejelzéseket, és amennyiben az időjárás úgy indokolja, elhalasztják a várva várt eseményt.

Különleges vihar volt a múlt heti, ezen a nyáron kétségtelenül az eddigi leghevesebb, amely nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában és Svájcban is komoly károkat okozott – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Csillag Katalin hadnagy, az MH Geoinformációs Szolgálat ügyeletes szinoptikusa.

A meteorológus szakembertől megtudtuk: a hatalmas vihar kiváltója az volt, hogy a front előtt napokig forró levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, amelyre hideg, nagy nedvességtartalmú, labilis levegő áramlott rá. Vagyis minden adott lett a heves zivatarok kialakulásához, olyannyira, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat négy fokozatú riasztási skáláján, ki kellett adni a legmagasabb, vörös színű riasztást is. Idén, az elmúlt hétvégét leszámítva, ezt eddig csak egyszer kellett megtenniük, amikor a télen ónos eső esett szinte az egész országban.

Csillag Katalin hozzátette: a meteorológiai előrejelzések szerdára, csütörtökre és péntekre ismét nagy meleget jósolnak. Csütörtökön például a legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti, sőt néhol meg is haladhatja a 40 Celcius-fokot. Ezt követően viszont szombaton  újabb hidegfront éri el az országot.

– A mostani számítások azt mutatják, hogy az előttünk álló front nem okoz majd a múlt hetihez hasonló vihart. Ugyanis jóval alacsonyabb a nedvesség tartalma. Arra számítunk, hogy a mostaniból csapadék leginkább vasárnap hullik, zápor formájában. Felhőszakadástól, jégesőtől azonban ezúttal nem kell tartani. Szombaton viszont erős szél várható, 60–80 kilométer/órás viharos széllökésekkel. Ez azonban meg sem közelíti majd az elmúlt szombaton mért 100–120 kilométer/órás, orkán erejű széllökéseket – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére a Magyar Honvédség ügyeletes meteorológusa.

Csillag Katalin hadnagytól megtudtuk azt is, hogy a Kárpát-medence az Alpok miatt speciális helyzetben van. Az Észak-nyugat felől érkező frontokat a magas hegység ugyanis sok esetben „kettétöri", azaz a front csapadéktartalma tőlünk északra és délre hullik ki. Ez várható az előttünk álló hétvégén is.

A meteorológus elárulta: a front miatt a hőmérséklet ismét jelentősen visszaesik: amíg a pénteki maximum elérheti a 35 Celsius-fokot, addig szombaton délben a Dunántúlon legfeljebb 25 fokot mérhetünk. A viharos szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat azonban várhatóan kiadja majd a második szintű, narancssárga színű riasztást.

 

Fotók: idokep.hu és met.hu