Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A béke érdekében elengedhetetlen a Magyar Honvédség fejlesztése

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. május 26. 20:07

„Gyermekeink nyugodt, boldog jelenének és jövőjének alapvető feltétele a béke. Egyik legalapvetőbb törekvésünk kell, hogy legyen az ő biztonságuk szavatolása, mert ők azok, akik tovább éltetik a nemzetet” – hangsúlyozta Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese május utolsó vasárnapján Ercsiben, ahol koszorúzással emlékeztek a település háborúk során életüket vesztett vagy eltűnt hőseire, illetve elhurcolt polgáraira.

20240526_Magyar_Hosok_Emlekunnepe_SZK_10 copy

A helyi Honvéd Nyugállományúak Klubja által szervezett megemlékezésen az altábornagy felidézte Ercsi gazdag hadtörténelmét: a település a török elleni küzdelmek egyik színtere volt, az 1848-49-es szabadságharc során több honvédő egység ellátásáról gondoskodott. Az első világháborúban mintegy ezeregyszázan vonultak be a településről, akik közül 203 ifjú soha nem térhetett haza, de sokan veszítették életüket az itt működött hadikórházban is.

A második világháborúban 1944. december 6-án hetekig tartó ágyúzást követően az orosz csapatok itt keltek át a Dunán – akkor 268 helyi katona és több száz polgári személy vesztette életét, vagy tűnt el. A haláltáborokba hurcolt 141 zsidó származású ercsi lakosból pedig mindössze tizenkilencen tértek vissza.

A XX. század második felében Ercsi ismét szerepet vállalt a haza védelmében: katonai szervezeteknek biztosított elhelyezést 1950-től 1999-ig, ma pedig a település is kiveszi részét a területvédelmi erők építésében.

20240526_Magyar_Hosok_Emlekunnepe_SZK_15 copy

A Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese kiemelte: hazánk függetlenségének biztosítéka a Magyar Honvédség folyamatos fejlesztése, ami elengedhetetlen annak érdekében, hogy senkinek még csak eszébe se jusson a szabadságunk elvétele.

„A modern eszközök önmagukban nem képesek szavatolni a békét, hiszen azok csak vasak. Annak kezelésére felkészített, jól kiképzett katonákra van szükség. Folyamatban van a területvédelmi erők feltöltése is önkéntes tartalékosokkal, melyek személyi állománya számára elsődleges feladat a lakókörnyezet védelme. A katonai élet kihívásait önként vállaló fiatalok részére olyan jövedelmet, egészségügyi ellátást, élet- és munkakörülményeket biztosítunk, mely méltó a feladatok összetettségéhez, ezzel is segítve őket gyermekeik, a jövő nemzedék felnevelésében” – emlékeztetett Takács Attila altábornagy.

20240526_Magyar_Hosok_Emlekunnepe_SZK_14 copy

„Emlékezzünk hőseinkre, és tegyük azért, hogy a magyarság békében élhessen és ne kelljen újabb hősi emlékműveket emelnünk! Köszönöm Ercsi városának és polgárainak az elkötelezettségét a honvédelem ügyének támogatása mellett. Ne feledjük az elmúlt idők hőseit, és garantáljuk közösen a békét a hazáért mindhalálig” – szólított fel az altábornagy.

Ercsi községben 1944. pünkösd vasárnapján avatták fel Keviczky Hugó szobrászművész első világháborús emlékművét, és 1991-ben, halottak napján avatták Géber János kőfaragó mester alkotását, amelyen a második világháború áldozatainak nevei szerepelnek. „Áldozatuknak az ad igazán értelmet, ha lesznek olyan nemzedékek, amelyek méltó módon, békés körülmények között folytatják és teljesítik majd az elődök örökségét” – jelentette ki Szabó Tamás, Ercsi polgármestere az emlékünnepen.