Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ohióból Újdörögdre

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. május 27. 6:17

„Hosszútávú együttműködést tervezünk az Ohiói Nemzeti Gárdával. Tartalékosainkat rendkívül motiválja, hogy 2026-ban magyar katonák vehetnek majd részt az Egyesült Államokba megrendezett gyakorlaton” – hangsúlyozta a Valiant Panther 2024 jelentőségét Németh István százados. Az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred 83. Területvédelmi Zászlóalj Kiképzőszázadának parancsnoka az újdörögdi lőtéren beszélt a tíznapos gyakorlatról.

Sorra bővíti magyar kapcsolatait az Ohiói Nemzeti Gárda. A szervezésükben folyó áprilisi Best Warrior járőrkupán magyar területvédelmi tartalékosok értek el szép helyezéseket, most azonban a 148. ezred egyik szakasza látogatott a tengerentúlról Magyarországra, a Balatonfelvidékre. A Valiant Panther 2024 gyakorlaton május 18-29. között az egyéni képzésé és a tapasztalatcseréé a főszerep.

„Az érdeklődés kétoldalú, egymás harceljárásait igyekszünk adaptálni” – számol be az eddigi tapasztalatokról Németh István százados, aki az újdörögdi gyakorlaton századparancsnokként vesz részt. „Ezen a kiképzésen nincs elméleti rész, egyfolytában a gyakorlótéren vagyunk. A magyar század személyi állományát a dunántúli területvédelmi ezredek kötelékéből állítottuk össze.”

20240523_Valiant_Panther_SZK_03 copy

A Valiant Panther négynapos bevezető paneljében egyéni, a következő háromnapos etapban pedig raj szintű felkészítés zajlik. A gyakorlat kimondott célja, hogy az egyéni felkészítést követően a katonák mind raj-, mind szakaszkötelékben készség szinten tudják alkalmazni az Újdörögdön tanultakat. „A program első fele a mai egyéni éleslövészettel zárul, május 28-án pedig éleslövészettel egybekötött rajfelmérő foglalkozásokon vesz majd részt az integrált magyar-amerikai állomány.”

Utóbbiak munkáját Szűcs Dominik szakaszvezető segíti: a várpalotai MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred tartalékosa ezúttal a vendégek fordítójaként, illetve a VP 1. szakasz 3. rajában CLS katonaként teljesít szolgálatot. „A honvédségben ez az első alkalom, hogy tolmácsolok, aminek a nyilvánvaló praktikus haszna mellett azért is örülök, mert remek embereket ismertem meg itt. Sokat tanulunk egymástól az ohióiakkal. A gyakorlat után egyébként szerződéses katonaként folytatom majd a légierőnél. Remélem, hogy európai és amerikai képzésekre egyaránt eljuthatok új beosztásomban, ugyanis szeretném körbe utazni a világot” – mesélt céljairól.

20240523_Valiant_Panther_SZK_24 copy

A május 23-i panelzáró napon előbb fekvő testhelyzetből és előre menetelben hajtottak végre éleslövészetet, délután pedig harcárokból kézigránátdobást gyakoroltak a résztvevők. Mielőtt tovább lépnek a raj szintű felkészítésre, valamennyi tartalékos személyes figyelmet élvez és egyénileg megoldandó feladatokat kap az újdörögdi lőtéren. „A nap fő újdonsága a CZ Bren 2-es, amit először fogok a saját kezemben. Elég felhasználóbarát, az AK-nál modernebb, súlyra könnyebb, pontlövő fegyver. Moduláris eszköz, fel lehet szerelni különböző kiegészítőkkel, ezért láthatók rajta sínek. Fontos erénye továbbá, hogy egyszerűen át lehet állítani jobból bal kézbe és fordítva. Nagyon örülök, hogy végre kipróbálhattam” – összegezte tapasztalatait Szűcs Dominik szakaszvezető.

Kapcsolódó cikkek