Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánk a védelmi szférában is fontos stratégiai partner

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Pintér Ákos |  2024. május 27. 9:07

A magyar-német katonai együttműködés nem csak papíron létezik – fogalmazott honlapunknak adott exkluzív helyszíni interjújában Julia Gross német nagykövet a magyar katonák "2021-es árvízi segélyezés" elismeréssel történő kitüntetésén, Németország budai nagykövetségen. A Németországi Szövetségi Köztársaságot 2022 őszétől Budapesten képviselő diplomata szerint a két állam védelmi minisztériuma egyaránt szerfelett érdekelt a gyümölcsöző kapcsolat elősegítésében.

20240523_Németnagyköv.kitüntetés_PAKO_-5

Milyenek a német-magyar katonai relációk?

Messzebbről indítok: maguk a német-magyar kapcsolatok általánosságban nagyon szorosak, részben azért, mert az alapok rendkívül gazdagok. Sokrétűek a baráti szálak, amelyek a két országot egymáshoz kötik, például sok magyar és német család között vannak baráti kapcsolatok. Rendkívül kiterjedt az a német gazdasági közösség, amelynek tagjai Magyarországon dolgoznak. Természetesen az oktatás, a kultúra és a katonaság területén is szoros az együttműködés.

Miként jellemezné az utóbbit?

Politikai szinten Magyarország kimondottan fontos stratégiai partnerünknek számít. Természetesen nem akarom elhallgatni, hogy vannak olyan területei a politikának, ahol a két országnak nem egyezik meg a véleménye, de ennek ellenére szorosan együttműködünk az Európai Unióban és a NATO-ban is. Ennek az együttműködésnek megkerülhetetlen eleme a katonai összekapcsolódás. Bár a hazám másfajta megközelítéssel áll Oroszország ukrajnai háborújához, ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy a katonai együttműködésünk szoros és prosperáló legyen. A két állam védelmi minisztériuma egyaránt kiemelten érdekelt abban, hogy az együttműködés még jobbá váljon a jövőben. A mai ünnepség, ahol magyar katonákat ismertünk el a 2021-es nagy árvízben nyújtott segítségükért, jól érzékelteti, hogy nem csak egy papíron meglévő kooperációról beszélünk: a magyar és német katonák együttműködése valódi, ők ténylegesen megélik a barátságot és a kooperációt.

Minden évben vannak magyar katonák a Hürthi Szövetségi Nyelvi Hivatalban, miközben, ha valaki német katonai attaséként érkezik Magyarországra, a tisztség elfoglalása előtt mindig elvégzi az egyéves magyar vezérkari képzést. Azt is említhetem, hogy német katonai tanácsadó dolgozik a budapesti Honvédelmi Minisztériumban is.

A magyar katonáknak a 2021 júliusában, Németország nyugati részén pusztító árvízkárok helyreállításában végzett önkéntes munkájuk elismeréseként adott át német állami kitüntetést. Idestova három év telt el a természeti katasztrófa óta, miért csak most került sor az elismerések odaítélésére és átadására?

Ezt nem tudom megválaszolni, a szövetségi védelmi minisztériumban kellene megtudakolni, de nekem az a gyanúm, hogy a kitüntetések adományozását megelőző elbírálási-átfutási idő mindig hosszú. Ugyanakkor arról boldogan szólhatok, hogy a Németországban állomásozó Poprádi-Fazekas Olga őrnagy már a tavalyi évben átvehette az elismerést.

Kapcsolódó cikkek