Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A béke őrzői

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Somogyi András Péter főtörzsőrmester |  2022. augusztus 20. 21:14

A Debreceni Virágkarnevál 1966 óta a „cívisváros” egyik legnépszerűbb, legfontosabb eseménye. Idén a Magyar Honvédség és a debreceni lövészdandár közösen, saját virágkocsival csatlakozik az ünnephez. A katonák és a karnevál kapcsolata azonban már hosszú múltra tekint vissza…

debrecen_virágkarnevál_08_20 (7)

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárral szemben lévő csarnokban már javában készült a katonai szemmel nézve is különlegesnek nevezhető jármű augusztus 19-én, pénteken. A járműre épített virágos installációt ottjártunkkor is díszítették a dandár katonái: az augusztus 20-án, szombat reggel induló felvonulásra az utolsó, apró virágoknak is pontosan a helyükre kellett kerülniük. A felelősség nagy, hiszen a debreceni lövészdandárt, illetve vele együtt a Magyar Honvédséget fogja képviselni a virágkocsi, mely némi csavarral a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program szárazföldi erőket érintő, legfontosabb, új haditechnikai eszközeit jeleníti meg.

„Ötvenharmadik alkalommal rendezik meg a virágkarnevált, de most először a katonák is saját virágkocsival jelentek meg” – árulta el érdeklődésünkre Farkas Sándor alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. Mint elmondta: a Magyar Honvédség, valamint a lövészdandár különböző szerepkörökben már korábban is részt vett ezen a rendezvényen.

debrecen_virágkarnevál_08_20 (5)

S hogy mennyire könnyű volt a dandárnál megszületett ötletet megvalósítani? „Aki ismeri a Magyar Honvédség parancsnokát, tudja, hogy ő nyitott az új ötletekre. Ő, és a Magyar Honvédség egyaránt fontosnak tartja a társadalom felé való nyitottságot. Ez a különleges, nemzetközi rendezvény kiváló alkalom arra, hogy megmutassuk magunkat a civil társadalomnak: a helyieknek és az ide látogató hazai és külföldi közönségnek.” – nyilatkozta Farkas alezredes.

Mint megtudtuk: a virágokkal díszített jármű „A béke őrzői” nevet viseli, és bár markánsan eltér a Magyar Honvédség többi járművétől, de a rá felépített kompozíció mégis harcias, lánctalpas és gumikerekes haditechnikai eszközöket idéz fel. „Tudatosan választottuk ezt a nevet. Ne felejtsük el, hogy a Magyar Honvédség feladata Magyarország, illetve a hazánkban élők életének, biztonságának és szuverenitásának biztosítása. Erre emlékeztetnek a virágkocsi állatai is: a gidrán, a hiúz és a leopárd – megidézve a Gidrán 4x4-es páncélozott szállítójárművet, a KF41 Lynx gyalogsági harcjárművet és a Leopard 2A7HU+ harckocsit.”

karnevál_Debrecen (9)

Farkas Sándor alezredes hangsúlyozta: az ötlet is debreceni, sőt, dandárbéli: az alakulat logisztikai főnökében fogalmazódott meg az eredeti ötlet. A tervezés és a megvalósítás viszont már a katonákhoz illően csapatmunka volt. Nem csak az egyeztetés, a megtervezés, hanem a megépítés során is igyekeztek minél többet segíteni a karnevál szervezőinek. A dandár önként jelentkező katonái fejezték be a virágkocsi díszítését: ez sokezer élő és szárított virág hajszálpontos elhelyezését jelentette.

Természetesen a karneválon sem hagyták magára a virágkocsit, hiszen az államalapítás napján, Szent István ünnepén – az elmúlt esztendők hagyományainak megfelelően – a dandár díszelgő katonái és a Debrecen Helyőrség Zenekar jelenlétében vonták fel a nemzeti lobogót. A katonazenészek ezután a virágkocsi előtt felvonulva csillogtatták meg zenei tudásukat, míg magát, a guruló kompozíciót, a történelmi zászlók mellett a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjai kísérték.

A karneváli felvonulást követően a Dósa Nádor téren található Szent István szobornál ért véget az ünnepi megemlékezés, ahol a Bocskai-dandár képviseletében Farkas Sándor alezredes, az alakulat parancsnoka helyezte el a megemlékezés virágait.