Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A békénél nincs fontosabb”

Szöveg: honvedelem.hu / MATASZ | Fotó: MATASZ |  2024. március 6. 19:35

Befejeződött a „MATASZ DON-81” országos rendezvénysorozata. A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete égisze alatt lezajlott esemény január 13-án Sopronból indult, február végén pedig a Szeged-Kiskundorozsma – Domaszék – Mórahalom útvonalon teljesített 25 kilométeres emlékmenettel zárult.

mataszdon1

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára a domaszéki megemlékezésen elmondta: a doni katasztrófában mintegy 42 ezer magyar katona esett el, nagyjából 28 ezren sebesültek meg és hozzávetőlegesen 26 ezer honvéd esett fogságba.

mataszdon2

„Fejet hajtunk a hős magyar katonák előtt! Honvédeink emberfeletti vitézségről tettek tanúbizonyságot, de a túlerőt megállítani nem tudták. Magyar haderő talán még soha olyan nehéz körülmények között nem harcolt, mint a Don-kanyarban küzdő katonáink. Mégis képesek voltak arra, hogy megakadályozzák a szovjet hadműveleti tervek teljes körű megvalósítását. A visszavonulás alatt is védekeztek, harcoltak, amíg az lehetséges volt.

A magyar kormány nem enged - és soha nem is fog engedni abból -, hogy a békénél nincs fontosabb. A háború nem épít, a háború nem hoz fejlődést, a háború rossz - a béke jó” – hangsúlyozta az államtitkár.

A négy helyszínt érintő emlékrendezvényeken és emlékmeneten közel kétszázötvenen vettek részt – köztük katonák, honvéd kadétok és a MATASZ tagjai is.