Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A brit kormány jóváhagyta az Astute fejlesztési programot

Szöveg: Háború Művészete |  2010. április 1. 12:33

Az Egyesült Királyság kormánya jóváhagyását adta az ötödik brit építésű Astute-osztályú tengeralattjáró megépítésére, valamint a hatodik ugyanilyen osztályú tengeralattjáró megépítéséről folytatandó hosszú tárgyalássorozat megkezdésére. A megállapodás összege (300 millió font feletti összeg) és a munkálatok a legrövidebb időn belül meg is kezdődhetnek a Barrow-in-Furness hajógyárban.

A döntésre már számítani lehetett, ugyanis olyan hírek szivárogtak ki védelmi minisztériumi berkekből, hogy a kormány támogatja az Astute fejlesztési programot.

A nukleáris meghajtású Astute-osztályú tengeralattjárók első példánya, az Astute jelenleg is tengeri próbaúton van, és amennyiben a tesztjeit sikeresen végrehajtja, akkor ennek függvényében bocsátják vízre a második, Ambush elnevezésű tengeralattjárót is még ez év vége felé. A harmadik (Artful), valamint a negyedik (Audacious) tengeralattjáró megépítése pedig jelenleg is folyamatban van. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek a brit építésű Astute-osztályú tengeralattjárók lennének a brit haditengerészet legmodernebb, legnagyobb és legerősebb támadó tengeralattjárói, amelyeket valaha is rendelt a haditengerészet.

Tervek szerint a 97 méter hosszú, és a 7400 tonna vízkiszorítású Astute-osztályú tengeralattjárókból hét darabot gyártanának le, majd ezek a hajók váltanák le a Swiftsure-, valamint a Trafalgar-osztályú tengeralattjáró flottát, amelyek az 1970-es, illetőleg az 1980-as évektől teljesítenek szolgálatot a brit haditengerészetnél.

Az elsőként elkészült tengeralattjáró már sikeresen túl van a tengeri próbaútjai első fázisán, és a tesztjeit 2009 novemberétől a leendő haditengerészeti bázisáról, Faslane kikötőjéből hajtja végre. Ahhoz azonban, hogy a hajót hadrendbe lehessen állítani, szükség van még további tesztek végrehajtására, valamint az első sikeres merülésre is Skócia partjainál.

Tervek szerint az Ambush tengeralattjárón nagy ütemben folynak a munkálatok, hogy az vízre bocsátható legyen a tervezett év végi időpontra. Továbbá sikerült a gyártási menetrendnek megfelelően időben legyártani, valamint beszerelni az Artful tengeralattjáróba a parancsnoki fedélzet modulját, amely a tengeralattjáró legnagyobb szerelt egységét képezi. A negyedik tengeralattjárón, az Audacious-en 2009-ben kezdődtek meg az első munkálatok, mára már a szerkezeti összeszerelés van folyamatban.

1595899514