Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tavaszköszöntő alaki szemle

Szöveg: Gobányi István tzls. |  2010. április 1. 13:15

Március 26-án alaki szemle került levezetésre a kaposvári logisztikai ezrednél. Az ezred vezetése meg kívánt győződni az állomány elméleti, alaki felkészültségének szintjéről és erre a legjobb megoldást az alaki szemle jelentette. Ezen a szép, derűs péntek délelőtti napon közel ötszáz katonával sorakozott fel az ezred az alakulótéren.

A csend tükrözte a fegyelmet, az elhivatottságot, na meg persze a tettvágyat; most megmutatjuk mit is tudunk!

A parancsnok fogadása után, a kijelölt ellenőrök, ellenőrizték a zászlóalj, század, szakasz és rajparancsnokok okmányait illetve elméleti felkészültségüket. Ez alatt az állomány többi tagjának a ruházata, egyéni fegyverzete, szolgálati okmányai kerültek ellenőrzésre. E mozzanat után, fegyveres alaki foglalkozások kerültek végrehajtásra raj, majd utána szakasz kötelékben. Az alaki fogások fegyverrel történő végrehajtása során, ugyan úgy ellenőrzésre került a végrehajtó állomány ténykedése, mint a parancsnoki állomány felkészültsége.

 

Ezután következett a „fő attrakció", menet nótával. Erre a részére az alaki szemlének, már hetekkel ezelőtt készültek az alegységek, kisebb nagyobb sikerrel. Eleinte az okozta a legnagyobb problémát, hogy mit is énekeljenek. Voltak ajánlott dalok, de természetesen minden alegység maga szerette volna kiválasztani mit is énekeljenek. Aztán előkerült a másik, ilyenkor szokásos probléma a hangerő. Na ezt gyorsan leküzdötte a határozott és rutinos parancsnoki és tiszthelyettesi állomány. A problémák elhárítása után, a végrehajtás során minden alegység teljesítette a feladatot.

 

A szemlét, természetesen díszmenet zárta. Mondhatni ezt már rutinból hajtották végre a katonák, ugyanis a minden hétfőn megtartott ezredsorakozónak is ez a záró mozzanata. A végén Bárdos Antal ezredes, az ezred parancsnoka, elismerő hangon nyilatkozott az alaki szemle végrehajtásáról. Rámutatott az elkövetett kisebb hibákra, de úgy vélte, ezeket kis gyakorlással ki lehet küszöbölni.

 

 

Címkéklogisztika