Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Bundeswehr készen áll „humanitárius” bevetésre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 21. 15:33

A német kormány kész arra, hogy a Bundeswehr katonái közreműködjenek a líbiai segélyszállítmányok célba juttatásának segítésében, konkrét döntést azonban még nem hozott erre vonatkozóan. Erről Christoph Steegmans helyettes kormányszóvivő tájékoztatott szerdai sajtókonferenciáján, megerősítve, hogy Németország hajlandó szerepet vállalni a humanitárius segélyszállítmányok katonai biztosításában. A közvetlen katonai akciókban való részvételről azonban nem lehet szó – ismételte meg a szóvivő.

Berlin kezdettől fogva elutasította, hogy részt vegyen a Líbia elleni nemzetközi – és jelenleg a NATO vezette – hadműveletben. A NATO-szövetségesek közül több is bírálta Németországot emiatt, a szükséges szolidaritás hiányát róva fel Berlinnek.

A kormány ezt követően jelentette be, hogy a hadsereg egységei közreműködhetnek a humanitárius segélyszállítmányok katonai biztosításában. A helyettes szóvivő a sajtóértekezleten megerősítette, hogy mindehhez az ENSZ, illetve a világszervezet illetékes segélyhivatala részéről konkrét megkeresésre van szükség. Ilyen kérés még nem érkezett, ezért a részvételről sem született konkrét döntés – jelentette ki Steegmans. Hozzáfűzte, hogy a kormány bármikor kész a cselekvésre.

A berlini kormány képviselője egyidejűleg megerősítette, hogy a NATO líbiai légi hadműveletében való részvételt Németország továbbra is elutasítja.

CímkékENSZNATO