Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Tessék, tessék, méltóztassék!”

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2011. április 21. 15:00

A kereszténység egyik legfontosabb ünnepének közeledtével, a népi hagyományokhoz visszanyúlva kirakodóvásárt rendeztek a kaposvári laktanyában. A vásáron megjelent katonák egyedi, kézzel készült ajándéktárgyakban gyönyörködhettek és hagyományos módon előállított élelmiszerekkel ismerkedhettek meg.

A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, Jézus feltámadásának és menybemenetelének időpontja. A vallásos ünnep mellett ugyanakkor ez az időszak a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is.
Az ünnep közeledte, illetve a tavasz beköszönte alkalmából rendeztek húsvéti kirakodóvásárt a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred laktanyájában, a kulturális és sport részleg vezetőjének, Makkai Zsókának a szervezésében.

A megjelent árusok, portékáikat asztalokra kipakolva várták az érdeklődőket, akik akadtak is szép számmal. A megjelentek válogathattak homokfúvott használati- és dísztárgyak, gyöngyből fűzött ékszerek, kerámiák, csipkék, szőtt ruhák között. Megnézhették és megvásárolhatták Szalai Norbert fafaragó népi iparművész termékeit, megkóstolhatták Kungli Ferencné kistermelő biolekvárjait és -szörpjeit.

Az érdeklődők képet kaphattak a különböző, a népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazott növényekből készült lekvárok jótékony hatásairól. Megtudhatták, hogy a bodza folsav tartalma miatt remek vértisztító, fájdalomcsillapító, de emésztési problémák kezelésére is alkalmas. A csipkebogyóból készült szörpök és lekvárok a szervezet ellenálló képességét növelik, de a bodzához hasonlóan emésztésjavító hatása is van.

1595917531

 Fotó: A szerző felvételei