Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország fejleszti haderejét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 21. 13:54

Oroszország fejleszteni fogja haderejét, 2013-ban megduplázza a támadó rakétakomplexumok termelését, új hadászati és harcászati rakétákkal szereli fel a hadsereget, és egyebek mellett ötezer milliárd rubelt fordít a hadiflotta fejlesztésére – mondta Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szerdán az állami duma előtt a kormány tevékenységéről tartott beszámolójában.

Putyin bejelentette, hogy a légierő és a légvédelem megújítása kiemelt feladat. Az egységek a tervek szerint Sz-400-as rakétarendszereket kapnak és megkezdődik az Sz-500-as komplexumok gyártása, amelyek a légvédelem és a rakétaelhárítás feladatai mellett a „közeli világűrben" is meg tudnak semmisíteni célpontokat. A kormányfő szerint emellett Jarsz, Bulava és Iszkander-M típusú rakétákkal látják el a hadsereget.

Kilátásba helyezte, hogy Oroszország 2015-re kifejleszti a Rusz-M rakétahordozót, amely a Keleti elnevezésű új orosz űrrepülőtérről indul majd, és embereket szállító, valamint teherűrhajókat állít majd pályára.

Putyin azt mondta, az új fegyverekre 20 ezer milliárd rubelt, a haditengerészet korszerűsítésére ötezer milliárd rubelt fordítanak. Az előző hasonló programhoz képest a ráfordítás megháromszorozódik – mondta Putyin. Hangsúlyozta azonban: mindezek a fejlesztések csak azért szükségesek, mert a régi rendszerek elavulnak, felmondják a szolgálatot, és ezeket új technológiával kell helyettesíteni.

Ugyanakkor bejelentette, hogy a hadiipar korszerűsítésére is elkülönítettek háromezer milliárd rubelt.