Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A C17-es flotta telepítéséről tájékozódott az amerikai tábornok

Szöveg: Fekete Róbert |  2008. május 15. 14:58

Tömböl László mérnök altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának meghívására hivatalos magyarországi látogatásra érkezett Maurice L. McFann altábornagy, a NATO déli régió légierő komponens parancsnoka és az általa vezetett delegáció.

A kétoldalú együttműködési programban szereplő látogatás elsődleges célja a C-17-es flotta Magyarországra történő telepítésével kapcsolatos tárgyalások, valamint a QRA – Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálat – helyzetének megismerése volt.

A vendéget – talán nem véletlenül – Pápa Bázisrepülőtéren fogadta Tömböl László mk. altábornagy úr. Székesfehérváron az Összhaderőnemi Parancsnokság felépítésével, feladatrendszerével ismerkedhettek meg a delegáció tagjai.

Május 14-én, szerdán Kecskemétre látogatott a küldöttség. A vendégeket Varga János vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese kísérte el a bázisra. A delegációt Kilián Nándor ezredes, bázisparancsnok-helyettes fogadta, majd Berec Zoltán ezredes, a bázis törzsfőnöke tartott tájékoztatót számukra.

Előadása során beszélt az alakulat történetéről – megalakulásától napjainkig ‑, a vendégek megismerhették a bázis és a repülőszázadok felépítését, és természetesen kiemelt szerepet kapott a Gripen-program.

McFann altábornagy úr elismerően nyilatkozott a Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálat NATO szintű ellenőrzéseiről, ahol alakulatunk minden alkalommal megfelelt az elvárásoknak.

A tájékoztatót bázisbejárás követte, amely során a v

1595876421
endégek megtekintették a Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálat MiG-29 típusú repülőgépeit, illetve a készültségi szolgálatot adó pilóták és kiszolgáló állomány elhelyezésére szolgáló épületet.

A tábornok a központi zónában megtekintette azt a cseh repülőgépet, amelyen a Gripen átképzésre készülő repülőgép-vezetők gyakorolnak, és rövid eszmecserét folytatott a cseh, valamint magyar repülőgép-vezetőkkel.

Látogatást tett a bázis hadműveleti központjában is, majd a statikus bemutató következett.

A tábornok úr otthonosan mozgott a repülőgépek kabinjában – nem véletlenül, hiszen több mint 4000 órát töltött különböző típusú repülőgépek pilótaülésében.

Ismereteinek a későbbiekben is tanúbizonyságát adta, amikor első kísérletre végrehajtotta a leszállást a kecskeméti betonon a JAS-39 Gripen repülőgép szimulátorában.

A tábornok úr a program végén elismerően szólt a bázisról, a személyi állomány által végzett munkáról és ezt az alakulat vendégkönyvébe is bejegyezte.

A mai napon (május 15.) a delegáció az 54. Veszprém Légtérellenőrző ezredhez látogat, majd Pápa Bázisrepülőtérről visszarepül a törökországi Izmírbe, a NATO déli régió légierő komponens parancsnokságának székhelyére.