Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb hatalmas bomba került elő az Infoparkban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 15. 12:05

Újabb, ezúttal egytonnás amerikai légibombát találtak Budapesten a XI. kerületi Infopark egyik építkezésén – tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium. A robbanószerkezetet a kora délutáni órákban hatástalanították, a forgalom a korábban lezárt utakon megindulhatott.

Délelőtt lezárták környéket, a Lágymányosi hidat és a déli vasúti összekötő hidat is. Hajdú Gábor mérnök-ezredes, a tűzszerész zászlóalj parancsnoka elmondta, hogy az amerikai légibomba miatt két kilométeres körzetben mindenkit evakuáltak a helyszínről.

A bombát a délutáni órákra hatástalanították, de a megsemmisítéséről később, elszállítását követően gondoskodtak.

A szerkezet robbanóanyaggal van töltve, hatótávja két kilométer; az amerikai bombát objektumok ellen tervezték, valószínűleg a már akkor is létező déli összekötő vasúti híd volt a bombázók célpontja.

Az infoparki építkezések során már több második világháborús bombát is találtak. Szerdán egy 500 kilogrammos légibombát kellett hatástalanítaniuk a tűzszerészeknek.

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője elmondta, a vasúti összekötő hidat 11 óra 50 perckor zárták le. Azt nem tudta megmondani, mennyi időre zárják le a hidat, és hány vonatot érint. A Fővinform ügyeletese azt közölte, hogy az utakat 12 órától zárták le.

A délutáni órákra sikerült elhárítani a veszélyt, és újra megindulhatott a forgalom az érintett útvonalakon. A közlekedés azonban hosszú órák múlva sem állt helyre: gyakorlatilag egyetlen óriási dugóvá vált a belváros forgalma. Az autósok a nyári melegben igen türelmetlenek és ingerlékenyek voltak.