Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendőr áll a légi határon

Szöveg: Petõfi Népe/honvedelem.hu |  2008. május 15. 9:18

Eddig Kelebiáról kellett durván kétszáz kilométert autózni a rendőröknek – korábban határőröknek – azok miatt, akik a kecskeméti reptéren érkeztek meg vagy távoztak hazánkból. Most már megoldják az útlevélvizsgálatot a megyeszékhelyi rendőrök.

Amikor múlt pénteken Pristinába indult egy AN-26-os re¬pülővel egy harmincnyolc fős magyar katonai misszió a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról, egy rendőr vizsgálta meg úti okmányaikat. A katonák kissé meglepődtek, midőn a Yamahával érkező Ányos Csaba törzszászlós (38) az útleveleket kérte tőlük.

Ányos törzszászlós engedte át a jelképes reptéri határon
a Pristinában szolgáló katonákat.

Ez a gyakorlat a jövőben általános lesz.

– Korábban a kelebiai határrendészeti kirendeltség emberei ellenőrizték a kecskeméti reptérről indulók vagy oda érkezők papírjait. Vagyis a határőröknek emiatt meg kellett tenniük oda-vissza a Kelebia-Kecskemét távolságot. Akár két utas kedvéért is. Ez pluszteher volt nekik, pláne, hogy a kelebiai átkelőn egyébként is jelentős a határforgalom – nyilatkozott Gulyás Zsolt alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatvezetője a május elejétől bevezetett új gyakorlat előzményeiről.

– A főkapitányságon tehát az a döntés született, hogy megoldjuk a feladatot a kecskeméti rendőrségi állománnyal.A városi kapitányságtól, a megyei forgalom-ellenőrzési alosztálytól és az akcióalosztálytól két hónapos tanfolyamon képeztek ki két-két rendőrt az útlevélkezelésre. Ennek nemcsak elméleti, de gyakorlati része is volt a kelebiai és a tompái határátkelőn.

Egyre több a reptéri határnyitás.

Idén eddig ötven „határnyitás" volt a kecskeméti katonai repülőtéren, ahonnan az utóbbi időben egyre többször szállnak fel (illetve szállnak le) gépek civilekkel vagy katonákkal. Például különféle magyar és külföldi delegációk, turisták, sportolók.

1595876420

Fotók: Noszlopy N. Miklós