Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyedülálló büszkeség: világhírű víztisztító Szentesen

Szöveg: Szűcs László |  2008. május 15. 17:16

Világhírű fejlesztés – talán így lehetne a legjobban jellemezni azt a víztisztító berendezést, amelyet a Magyar Honvédség kérésére fejlesztettek ki Tatabányán. A konstrukció hadrendbe állítása óta már többször is bizonyította: megérdemli azokat a dicsérő szavakat, melyekkel a világ számos hadseregének vezetői nyilatkoztak a szerkezetről.

Zenon ADROWPU – ezen a néven jegyzik a Magyar Honvédségben, a 2004-ben hadrendbe állított víztisztító berendezést. A nyolc konténer Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj víztisztító századának technikai eszköze, s jelenleg a hadseregen belül is csak ennél az alakulatnál áll rendszerben.

1595876421
A tatabányai székhelyű Zenon System Kft-nél kifejezetten katonai megrendelésre és felhasználásra készült nagyteljesítményű, tábori vízellátó állomás egyedülálló a világ hadseregei között is. Bár hasonló, de elsősorban tengervíz tisztítására alkalmas típussal a kanadai és a tajvani hadsereg is rendelkezik, a Magyar Honvédségben használt berendezés ezek tudását jóval felülmúlja. Hiszen nemcsak tengervíz, hanem mindenféle édesvíz, sőt atom-, biológiai-, és vegyi fegyverek által szennyezett vizek tisztítására is kiválóan alkalmas.

Természetesen a víz típusától függően a berendezés eltérő teljesítményekre képes. Úgynevezett normál felszíni vízből – vagyis mindenféle folyó- és állóvízből – óránként ötezer litert képes megtisztítani. Napi teljesítménye így százezer liter, hiszen a Magyar Honvédségben alkalmazása napi húsz órára tervezett. A fennmaradó időben kell a szükséges karbantartási feladatokat elvégezni. A konstrukció tengervízből óránként 2800 litert, míg ABV-fegyverekkel szennyezett vízből óránként 2400 litert tud ihatóvá varázsolni.
Mindezt egy teljesen új technológiának köszönheti.

A Zenon ADROWPU víztisztító berendezésben két szűrőegységet helyeztek el a fejlesztő mérnökök. Az első az úgynevezett ZeeWeed technológiájú ultraszűrő, amely a 0,1 mikrométer nagyságú lebegő szennyezéseket képes eltávolítani a vízből. E határérték azért fontos, mert ennél szinte valamennyi baktérium nagyobb, így azonnal fennakad a kazettákban elhelyezett szűrőszálakon. (A pontosság kedvért érdemes megjegyezni, hogy a szakirodalom említést tesz néhány speciális, az alakját is változtatni képes baktériumról, amelyek elméletileg átjuthatnak e szűrőn. Ez azonban annyira jelentéktelen mennyiség, hogy nem is érdemes számolni vele.) A technológia másik érdekessége, hogy e szűrű gyakorlatilag karbantartásmentes, bizonyos esetekben hónapokig tisztítani sem kell.

A Zenon ADROWPU víztisztító berendezés másik szűrője az úgynevezett fordított ozmózis jelenségét kihasználó tisztító egység. Ezzel gyakorlatilag atomi nagyságú lebegő szennyező elemeket is el lehet távolítani a vízből. Vagyis emiatt alkalmas ABV szennyezett vízforrások tisztítására is. A konstrukció két darab, fordított ozmózis elven működő szűrőt tartalmaz. Az egyik a tengervíz, a másik pedig a normál vízforrások tisztítását végzi. Összekapcsolva viszont az ABV-szennyezések eltávolítását lehet elérni.

1595876422

Már egy fordított ozmózis szűrővel is 95 százalékos hatékonysággal lehet a vizet megtisztítani (amely érték már meghaladja az egészségügyi normákban előírt ivóvíz minőséget), a két szűrő együttes alkalmazása viszont 99,99 százalékos tisztaságú vizet eredményez.

Éppen e magas tisztasági arányból következik, hogy a berendezésből kifolyó víz gyakorlatilag desztillált (sőt tisztább, mint a desztillált víz), vagyis emberi fogyasztásra csak úgy lehet alkalmassá tenni, ha visszasózzák. A szentesi műszaki zászlóalj víztisztító századánál rendszerben lévő berendezésben kalcium-kloridot használnak erre a célra.

A nagyteljesítményű tábori vízellátó állomást a gyártó európai szabvány szerinti konténerben helyezte el, éppen emiatt közúton és vasúton is könnyen szállítható. A berendezéshez egy csomagoló konténer is tartozik, amely óránként 900 liter zacskós ivóvíz csomagolását képes elvégezni – fél, vagy pedig egy literes kiszerelésben.

1595876422

A Magyar Honvédség víztisztító berendezése a rendszerbe állítás óta eltelt négy évben többször is jelesre vizsgázott. A szentesi víztisztító század egy szakasza még 2004-ben részt vett a Hollandiában megtartott Heroic Engineer elnevezésű, NATO-minősítő hadműveleti gyakorlaton. A konstrukció képességeire már ekkor felfigyeltek a szövetség vezetői. Nem véletlen, hogy a Zöld-foki Szigeteken 2006-ban megrendezett Steadfast Jaguar elnevezésű gyakorlaton egy magyar víztisztító szakasz már a valós biztosításban működött közre. Negyvenkét napon keresztül látták el úgynevezett technikai vízzel a gyakorlat teljes résztvevő állományát. Természetesen az akkor „gyártott" víz is ivóvíz minőségű volt, ám a gyakorlat vezetősége úgy döntött, hogy a katonák nem a tengervízből tisztított vizet, hanem palackozott ásványvizet isznak. Ez volt egyébként az első és mindeddig egyetlen sós vizes alkalmazása a magyar víztisztító berendezésnek.

Természetesen a fentieken kívül más feladatokon is részt vettek már a szentesi alakulat víztisztító katonái. A NATO Reagáló Erők (NRF) több váltásában ott voltak, emellett pedig az Európai Unió hadtestének egyik készenléti szolgálatában is közreműködtek.

Fotó: Galovtsik Gábor