Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A cél a hazafias és honvédelmi nevelés

Háromoldalú együttműködési megállapodást írtak alá Debrecenben

Szöveg: Sárkány Beáta főhadnagy | Fotó: Madura János törzsőrmester |  2021. november 18. 17:02

Együttműködési megállapodást írt alá az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, a Debreceni Központi Tankerület és a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium. Az egyezség célja, hogy minél több általános iskolás gyereknek biztosítsanak lehetőséget a honvéd középiskola, a honvédség és katonai pálya megismerésére, elősegítve ezzel a hazafias és honvédelmi nevelést.

Debrecen_együttműködési (1)

A rendezvényen Pappné Gyulai Katalin, a Debrecen Tankerületi Központ igazgatója tájékoztatója kezdetén felidézte: a három szervezet már 2010. előtt nagyon szoros együttműködésben indította el azt a pályaorientációs együttműködési lehetőséget, amely alapján az akkor még Gábor Dénes Szakközépiskola berkein belül létrehozta a honvéd középiskolát. „Úgy gondolom, hogy azóta ez a döntés visszaigazolta létjogosultságát, hiszen egy nagyon színvonalas középiskola jött létre. A mai nap ismét egy mérföldkő. Hiszen az új Honvédelmi Stratégia egy újabb eszköz a kezünkben ahhoz, hogy a Debreceni Tankerületi Központ alapelveihez igazítva minden gyermek számára meg tudjuk adni azt a muníciót, azt az útra bocsájtást, amely alapját képezi annak, hogy hazája iránt elkötelezett nemzedéket neveljünk mindannyiunk számára. Mindhármunknak közös nevezője az a nemzeti érték, amelyet közvetít a három szervezet. És ez nem más, mint a becsület, bátorság, helytállás, kitartás, felelősségvállalás saját magunk és embertársaink iránt is” - hangsúlyozta a tankerület igazgatója.

Debrecen_együttműködési (2)

Szloszjár Balázs dandártábornok, a dandár parancsnoka személyes gyermekkori élményeit felidézve mutatott rá arra, hogyan és milyen korban érdemes elkezdeni a honvédelmi és hazafias nevelést a gyerekeknél. „A tapasztalatok megmutatták azt, hogy és milyen korosztályt kell megfogni annak érdekében, hogy egyrészről segítsük a Magyar Honvédséget, másrészt pedig, hogy esetlegesen katonai kollégistaként vagy katonaként olyan értékeket szerezzen valaki, ami hasznos nem csak számunkra, hanem a magyar társadalom számára is” – hangsúlyozta. Hozzátette: a katonai szervezet az együttműködésben foglaltak alapján biztosítja a lehetőséget arra, hogy a programban résztvevő diákok megismerhessék a dandárt, a technikai eszközöket, valamint felajánlotta a csapatmúzeum látogatásának lehetőségét, ahol rendhagyó történelem órák keretében a helyi katonakultúra értékeivel, katonakegyelettel, valamint a katonai helytörténet sajátosságaival ismertetik meg a gyerekeket.

Debrecen_együttműködési (3)

Kovács István alezredes, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója elmondta: a tankerület segítségével kiválogatták azokat a gyerekeket, akik a honvéd középiskola iránt érdeklődnek és vonzza őket az egyenruha. Ezek a gyerekek - szülői engedéllyel - különböző programokon (akadályverseny, szellemi vetélkedő, airsoft lövészet, múzeumlátogatás) vettek részt a honvéd középiskolában és a dandárnál. „Hiszek a hazafias érzelmek gyermekkorban történő elültetésében. A hazaszeretet szeretnénk az általános iskolás, 7-8. osztályos diákokban elültetni, ügyességi versenyeken készségeiket, képességeiket fejleszteni, a Magyar Honvédség legnagyobb katonai szervezeténél a rendszeresített technikai eszközöket bemutatni, valamint biztosítani számukra, hogy bemehessenek a laktanyába és valóban megnézhessék azt, hogy miről is szól a Magyar Honvédség. Nem az a fő cél, hogy mindenki katona legyen, hanem az, hogy a hazaszeretet és a közösségbe tartozás érzésének magjait elvessük” - mondta el az igazgató.

Debrecen_együttműködési (5)

A program az első félévben is nagyon sikeresnek bizonyult. Ezt bizonyította az is, hogy a tankerület által fenntartott általános iskolákból az első félévben 160 diákot fogadott a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola.

Debrecen_együttműködési (4)