Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország mindenben segíti Georgia csatlakozási törekvéseit

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. november 18. 17:15

„A megbeszélések során kiemelt helyen kezeljük Georgia Európai Uniós és NATO-s csatlakozási szándékát” - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter georgiai kollégájával, Juansher Burchuladze védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján november 18-án, Budapesten.

grúz (1)

A georgiai védelmi miniszterrel, Juansher Burchuladzével folytatott tárgyalást csütörtökön Benkő Tibor honvédelmi miniszter Budapesten. A magyar tárcavezető a Hősök terén fogadta kollégáját, majd plenáris megbeszélést folytattak a két országot érintő közös védelmi témákban. A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Benkő Tibor honvédelmi miniszter hasznos és fontos megbeszélésnek minősítette a találkozót.

A tárcavezető úgy fogalmazott: most is az eddigi tárgyalási folyamat szellemében konzultált kollégájával, azaz kiemelt helyen kezelték Georgia csatlakozási törekvéseit az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. Mint mondta, a Georgia által képviselt értékek összhangban állnak mind a Magyar Kormány, mind az Európai Unió értékeivel, így mindkét ország számára fontos, hogy a jövőben is eredményes és sikeres legyen az együttműködésük. „Közösek a céljaink, a szándékaink, egy irányba haladunk, hogy a törékeny nemzetközi béke stabilizálásába szerepet játsszunk” - mondta a honvédelmi miniszter, hozzátéve: Magyarország elkötelezett a kaukázusi stabilitási törekvések ügyében.

grúz (11)

Benkő Tibor hangsúlyozta: a két ország számtalan védelmi területen működik együtt, hiszen - mint fogalmazott – „napjaink kihívásait közösen kell megoldanunk”. A közelmúlt és a jelen eredményei közül kiemelte a közös szakértői csoportok működtetését, Magyarország részvételét a Georgia által szervezett kibervédelmi konferencián, valamint a georgiai szakértők látogatását a szolnoki Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (Regional Special Operations Component Command, R-SOCC) felállítása kapcsán. „Tapasztalatainkat megosztjuk a georgiai féllel arról is, milyen utat járt be Magyarország és a Magyar Honvédség a NATO-csatlakozás során” - fogalmazott Benkő Tibor, aki az egyik legjelentősebb aktuális eredménynek azt nevezte, hogy Georgia a nap folyamán aláírja a csatlakozási szándékát megerősítő együttműködési megállapodást a Budapesten működő NATO Katonai-egészségügyi Kiválósági Központtal.

grúz (15)

Juansher Burchuladze tájékoztatójában köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért. Mint mondta, az utóbbi években egyre több találkozót rendeznek a két ország között külügyi, gazdasági, kulturális és védelmi területen, ez pedig jól jelzi azt, hogy Magyarország milyen fontos partnere Georgiának integrációs törekvéseinek megvalósításában. „Grúzia eltökélt szándéka, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, Magyarország pedig mindenben támogatja ezen a hosszú úton” - fogalmazott.