Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bulgáriában üléseztek a közép-európai katonai vezetők

Szöveg: MHP | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2021. november 18. 16:20

A közép-európai vezérkarfőnökök találkozójának adott otthont Bulgária fővárosa november 17-18-án. Szintén Szófiában került sor a közép-európai vezénylőzászlósok konferenciájára is, november 17-én. Mindkét konferencia részvevői hangsúlyozták a szoros együttműködés szükségességét és a folyamatos információcsere fontosságát.

CE CHOD’s Conference 4

A közép-európai vezérkarfőnökök soron következő találkozójára dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka által vezetett delegáció november 17-én érkezett Szófiába. A Magyar Honvédség parancsnoka elsőként – egy kötetlen megbeszélés keretében – Balázsné Harangozó Teklával, Magyarország szófiai nagykövetével, Balázs Csaba konzullal, valamint Sándor Mátyás ezredes, véderőattaséval és Nagygyörgy Ede alezredes, katonai és légügyi attaséval találkozott.

A találkozó nyolc ország vezérkarfőnöke, valamint az Európában állomásozó amerikai erők főparancsnoka, Tod D. Wolters vezérezredes részvételével zajlott. Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Románia katonai vezetői több kiemelt témában egyeztették álláspontjaikat. A régiót érintő biztonsági kihívások és főként a Nyugat-balkáni törékeny stabilitás és az erre adható biztonsági lépések, a NATO együttműködéssel kapcsolatos interoperabilitási képesség kérdései, továbbá a Defender Europe 2021 gyakorlat tapasztalatai és eredményei, illetve az országok közötti közös kiképzések és gyakorlatok kerültek szóba.

CE CHOD’s Conference 1

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy elmondta: Magyarország és szűkebb térségünk biztonságára továbbra is a Nyugat-Balkán stabilitásának kérdéses állapota jelenti a legnagyobb kockázatot. „Magyarország biztonságára közvetlen hatást gyakorol a tömeges illegális bevándorlás. A Lettország, Litvánia és Lengyelország határain kialakult feszült helyzet jól szemlélteti, hogy ellenfeleink hibrid eszközként is alkalmazhatják Európa ellen az illegális migrációt” – emelte ki a Magyar Honvédség parancsnoka.

A vezérkarfőnökök kiálltak a közös biztonság és védelem garantálása mellett, és megállapodtak abban, hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetnek a képességfejlesztés hatékonyságára.

A konferencia margóján vezénylőzászlósi találkozóra is sor került november 17-én Szófiában, amelyen a Magyar Honvédséget Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa képviselte.

A megbeszélésen részt vevő országok az altiszti képzéseket érintő témakörökben egyeztették álláspontjaikat. A konferencia levezető elnöke Phillip L. Easton főtörzszászlós, az Amerikai Erők Európai Főparancsnokság (USEUCOM) rangidős altisztje volt. Az országok képviselői beszámoltak altisztképzésük fejlesztéséről.

CE CHOD’s Conference 2

A konferencián Kaszab Zoltán főtörzszászlós előadásában a résztvevők tájékoztatást kaptak a magyar altisztképzés kodifikációs, működési kérdéseiről, a kapcsolódó felelősségi körök kialakításáról, a képzés működtetéséről. A résztvevők meghallgathatták, hogyan működik a tiszti-altiszti kapcsolatok komplex rendszere és melyek az altisztképzés jövőbeli tervei és lépései.

Kaszab főtörzszászlós beszámolt a jelenleg is zajló nagyléptékű Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal együtt járó modern képzés-fejlesztésekről is. „A professzionális haderőben mindenkor felkészült altiszti karra van szükség. Ők adják a haderő gerincét, hiszen közvetlenül ők hatnak a legénységi állományra, illetve ők támogatják a tisztek munkáját. Elengedhetetlen, hogy képzésük mindenkor párhuzamos szinten haladjon a haderő modernizációjával” - hangsúlyozta Kaszab főtörzszászlós.

Mindkét találkozó zárásaként a résztvevő országok képviselői megerősítették elkötelezettségüket abban, hogy a tárgyalt kihívásokat a jövőben is szoros együttműködésben és közös erőfeszítéssel fogják majd kezelni.

CE CHOD’s Conference 3