Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A cél a társadalmi ellenállóképesség kiépítése

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László |  2021. november 18. 15:07

„Egy nemzet ellenállóképességének nemcsak saját, de a globális stabilitás és biztonság fenntartásában is kulcsszerepe van” – fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter a „Resistance Operating Concept” elnevezésű konferencia megnyitóján, Budapesten, november 18-án, csütörtökön. A kétnapos szakmai eszmecsere egyik legfontosabb célja az, hogy párbeszédet indítson el arról, miként lehet átültetni a NATO koncepcióját egy-egy területre és arról, hogy mik a legjobban alkalmazható eljárások.

Resistance Operating Concept (ROC) konferencia (3)

A konferencia – amelyen a megjelenteket Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese köszöntötte - témaadója egy, az Amerikai Különleges Műveleti Erők Európai Parancsnoksága által összeállított kiadvány. A „Resistance Operating Concept”, azaz az Ellenálló Műveletek Koncepció definiálja azt, hogy a nemzeti ellenálló képességben magának a rezisztenciának milyen szerepe és milyen műveleti elképzelései lehetnek.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter megnyitójában úgy fogalmazott: az elmúlt időszak kihívásai rávilágítottak arra, hogy nem csak nemzeteink biztonsága forog kockán, de állampolgáraink jólléte is. A globális stabilitás és biztonság kiépítésében pedig rendkívül fontos szerep jut a nemzeti ellenállóképességnek. Mint aláhúzta: e képességnek nemcsak egy ország saját, de a globális stabilitás és biztonság fenntartásában is kulcsszerepe van.

Hazánk biztonsági helyzetét részletezve a tárcavezető elmondta: Magyarország Kelet és Dél kereszteződésében helyezkedik el, instabil térségek közvetlen szomszédságában, ami egyet jelent azzal, hogy mindkét irány biztonsági kihívásokat jelent számunkra. Hozzátette, hogy földrajzi elhelyezkedésünk egyszerre jelent lehetőséget és felelősséget hazánk, valamint a térség stabilitásának biztosításában.

Resistance Operating Concept (ROC) konferencia (6)

Benkő Tibor azt is leszögezte, hogy a NATO a biztonsági környezet sarokköve, amellett, hogy az európai nemzetek összefogása erősíti a kontinens közös védelmét és a képességek tárházát.

„Egy ország ellenállóképessége a nemzet sajátján túl, a NATO védelmét is erősíti” – mondta, kiemelve, hogy minden NATO tagország felelős a saját ellenállóképességének kiépítéséért és azért, hogy képes legyen kiállni bármilyen válsághelyzetet a természeti katasztrófáktól kezdve, a kibertámadásokon át, egészen egy esetleges idegen megszállásig bezárólag. Hangsúlyozta, hogy hazánk Nemzeti Katonai Stratégiájában is fontos szerepe van egy magasfokú nemzeti ellenállóképesség kialakításának. Ennek egyik ékes példája a 2017-ben elindított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program is, amelynek célja egy össznemzeti védelem kialakítása, beleértve a társadalmi, gazdasági és kormányzati szervezeteket is. „Nemzeti Katonai Stratégiánk eltökélt célja, hogy Magyarország egyike legyen Európa öt, és a világ tíz legbiztonságosabb országának 2030-ig bezárólag” – fogalmazott Benkő Tibor.

Resistance Operating Concept (ROC) konferencia (7)

Juansher Burchuladze grúz védelmi miniszter örömének és köszönetének adott hangot a konferencia megrendezése kapcsán, ugyanis annak témája különleges fontos Georgia számára. „Elkötelezettek vagyunk egy erős ellenállóképesség kiépítése iránt annak érdekében, hogy felkészültek lehessünk akár természeti, akár katonai fenyegetésekkel szemben” – jelentette ki. Mint beszédében elhangzott, az Ellenálló Műveletek Koncepció három pilléren nyugszik: a katonai védelmi képességen, az állampolgári védelmi képességen és a nemzetközi együttműködésen. Hozzátette, hogy e szemlélet érdekében az elmúlt években számos fejlesztést vittek véghez, erősítették a védelmi képességet és az interoperabilitást Georgia szövetségeseivel.

„Izgatott vagyok a konferencia jelentette lehetőség miatt, amellyel megerősíthetjük együttműködésünket, látva, hogy milyen összetett biztonsági környezettel nézünk szembe” – fogalmazott David Tabor vezérőrnagy, az Amerikai Különleges Műveleti Erők Európai Parancsnokságának parancsnoka. Beszédében kitért arra is, hogy Magyarország eltökéltsége az ellenállóképesség kiépítése iránt mindenki számára példaértékű.

Resistance Operating Concept (ROC) konferencia (8)

Az Ellenálló Műveletek Koncepció kapcsán elmondta: az alapvetés korántsem újkeletű, de a kihívások időről időre változnak, amelyekhez folyamatosan alkalmazkodni kell. Az 1944. június 6-án végrehajtott normandiai partraszállás történetét felidézve hangsúlyozta: ez a bevetés volt az amerikai különleges erők történetének első, szó szerinti ugrása a történelembe. Hozzáfűzte: Franciaország német megszállása és felszabadítása mutatta meg igazán először azt is, hogy az ellenállás mennyire számít. „Számított akkor és számít ma is. Nem csak a katonai erők, de az átlagember, az állampolgár ellenállása is. A történelem bebizonyította: nem csak a hadsereg kitartására, de egy egész nemzet összefogására van szükség. Ma ugyanerre az összefogásra, ellenállóképességre van szükség. A mi feladatunk pedig erősíteni ezt a köteléket. Ma nagyobb szükségünk van mentálisan megerősített civil lakosságra, mint valaha. A bezárkózás szétszakít bennünket, az összefogás összeköt, megerősít és bátorságot ad ellenállni. Mindehhez összkormányzati egyetértésre van szükség” – fogalmazott.

A kétnapos konferencián a több országból érkezett szakértők a valós tapasztalataikat feldolgozva tartanak gondolatébresztő előadásokat.

Kapcsolódó cikkek
ROC_előkommunikáció_nyitó

Védelem – közösen

2021. november 17. 13:30