Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítő kiképzést kapnak az Önkéntes Katonai Szolgálatot teljesítők

Szöveg: Pallás Lilla hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 18. 15:01

Az Önkéntes Katonai Szolgálatra (ÖKSZ) jelentkezők felderítő szakharcászati kiképzéséről az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred gondoskodik.

öksz_kapott (1)

A kéthónapos alapkiképzésüket követően az Önkéntes Katonai Szolgálatot teljesítők dönthettek arról, hogy miképpen szeretnék folytatni honvédelmi tevékenységüket. Voltak olyanok, akik az alapkiképzést is végző területvédelmi szervezet kötelékében maradtak, de kérhették speciális területen való továbbképzésüket is egy műveleti besorolású katonai szervezetnél.

Utóbbit választotta az a közel harminc fő, aki november 15-én megkezdte felderítő szakharcászati felkészítését a debreceni Kossuth Laktanyában. Az adminisztratív teendők, illetve a felszerelés kiosztását követően Kreácsik Ákos alezredes, az ezred megbízott parancsnokhelyettese köszöntötte a kiképzendőket.

öksz_kapott (2)

Az Önkéntes Katonai Szolgálatot elsősorban olyan fiatalok számára hozták létre, akik elkötelezettek a honvédelem ügye iránt, de idén valamilyen okból kénytelenek szüneteltetni tanulmányaikat, és szeretnének erre az időre stabil kereseti lehetőséget biztosítani maguknak. Továbbtanulási szempontból is komoly előnyt fog jelenteni a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők számára, hogy egyéves szolgálatot követően hatvannégy pluszpont is kapható.

Az ÖKSZ-esek a következő négy hónapban felderítő szakalapozó, szak- és kötelékkiképzésen fognak részt venni: megismerkednek a felderítés alapjaival, a felderítő katonák kötelmeivel, katonai tereptannal, a felderítő katonák mozgásával, az álcázás módjaival, különböző felderítő eszközökkel, a rádiókészülékek használatával, valamint a katonai közelharc alapjaival is. Ezenfelül menetgyakorlatokon és szaklőkiképzésen is bizonyítaniuk kell rátermettségüket.

öksz_kapott (3)