Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelem – közösen

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2021. november 17. 13:30

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban november 17-19. között rendezik meg a „Resistance Operating Concept - Ellenálló Műveletek Koncepció” konferenciát.

„Egy ország védelme nem kizárólag katonai feladat – a teljes védelem fogalmában beletartozik az ellenállóképesség növelése, mely az Amerikai Különleges Műveleti Erők Európai Parancsnoksága (SOCEUR) és a NATO egyik meghatározó projektje lett” – emelte ki Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélője. „Már 2014 óta ismert és számos konferencián is alaposan feldolgozott tényként kezelendő az is, hogy egy ország védelme, túlélőképessége a katonák mellett összkormányzati ügy és mint ilyen, összkormányzati megközelítést is igényel. Az ellenálló műveletek koncepció pedig ennek a megközelítésnek a szerves része” – mondta a tábornok.

ROC_előkommunikáció_3

A konferencia célja, hogy ismertesse és megvitassa a SOCEUR által kiadott „Resistance Operating Concept” nevet viselő kiadványt, amely definiálja, hogy a nemzeti ellenálló képességben magának a rezisztenciának milyen szerepe lehet, milyen műveleti elképzelései vannak. A kétnapos, számos külföldi előadóval és meghívott vendéggel, Budapesten megrendezett konferencia egyik legfontosabb célja az, hogy egy párbeszédet indítson el arról, hogyan lehet átültetni egy-egy területre ezt a NATO-koncepciót, mik a legjobb, alkalmazható eljárások. Mint a tábornok hangsúlyozta: olyan országok előadói is felszólalnak majd, melyek nagyon is kézzelfogható tapasztalatokkal rendelkeznek a hibrid vagy szürkezónás hadviselésről…