Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A CIA módosítja a dróncsapásokra vonatkozó előírásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 5. 16:23

Az amerikai hírszerzés (CIA) módosította a pakisztáni területekre irányuló dróncsapásokkal kapcsolatos előírásokat, így akarva elejét venni, hogy a célzott támadások megterheljék az Egyesült Államok és Pakisztán viszonyát – írta november 4-én, pénteken a The Wall Street Journal (WSJ).

A módosítás nyomán a washingtoni külügyminisztérium nagyobb szerepet kap a támadásokra vonatkozó döntési mechanizmusban. Így például a tárcának lehetősége lesz arra, hogy bizonyos esetekben előre tájékoztassa a pakisztáni vezetőket, illetve felfüggeszthesse a pilóta nélküli gépekről végrehajtott támadásokat arra az időre, amikor vezető pakisztáni politikusok tartózkodnak az Egyesült Államokban.

A dróntámadások irányítása mindazonáltal továbbra is a nagyhatalmú Központi Hírszerző Ügynökség kezében marad – idézett az újság magas rangú amerikai illetékeseket.

„Nincs arról szó, hogy kivennék az indítókulcsot a CIA kezéből" – fogalmazott az egyik forrás.

A WSJ szerint a drónok alkalmazásának felülvizsgálatát az idén március 17-én végrehajtott csapás nyomán indították el. A támadás több mint 30 ember életét oltotta ki, köztük polgári személyekét is. Az ennek nyomán feszültté vált amerikai-pakisztáni viszonyt tovább terhelte Oszama bin-Laden egy amerikai kommandó által történt májusi likvidálása.

Az al-Kaida terrorszervezet vezére hosszú időn át háborítatlanul élt a pakisztáni hatóságok „orra előtt": háza kőhajításnyira volt egy katonai akadémia épületétől.

A 2004-ben indított dróntámadások főleg az afgán-pakisztáni határvidékre összpontosulnak. Az utóbbi három évben egyre többször vetett be az amerikai légierő pilóta nélküli kisgépeket a tálibok és terroristák feltételezett búvóhelyei ellen. 2008 augusztusa óta az amerikaiak több mint 220 támadást hajtottak végre drónokkal.