Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csempészési ügy robbant ki a svéd légierőnél

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. november 5. 18:29

A svéd haderő egy csempészéssel kapcsolatos ügy miatt került a napokban a figyelem középpontjába – írja a The Local. Az állítólagos csempészés Svédország líbiai részvételéhez köthető, ahol a svéd Gripenek felderítő repüléseket hajtottak végre. A líbiai műveletek részeként szállítási feladatok is teljesítettek a Sigonella-ban lévő bázis (Szicília, Olaszország) és Svédország között.

Egy átvizsgálás során a Svédországba visszaérkező, az F21. ezredhez tartozó szállítókonténerekben, a katonai felszerelések között személyes tárgyakat, értékcikkeket is találtak. Többek között szeszes italokat, szórakoztató-elektronikai berendezéseket és játékokat.

A tárgyakat feltételezhetően az olaszországi „duty-free" üzletekben vásárolták meg a katonák.

Egy nem megnevezett katonai vezetőre hivatkozva, az egyik helyi svéd lap arról számolt be, hogy az értéktárgyakat a svéd tisztek ajándéknak szánták az otthon maradt családtagjaik részére.

Összesen 14 fő került gyanúba, mindannyian az F21. ezred tagjai, és csempészés ügyében nyomoznak ellenük. Ezek a tárgyakat, mint katonai felszereléseket vitték be az országba az országba, így elkerülve a szállítási és vám költségeket, valamint az áfát is.

Mint ahogyan bármely más uiós országban, Svédországban is lehetséges a „duty-free" üzletekben vásárolt tárgyak országba történő behozatala, azonban ehhez katonai szállítóeszközöket nem lehet igénybe venni.

A katonai rendészet az érintett értékcikkeket lefoglalta, valamint eljárást indított csempészés ügyében. „Nagyon komolyan vesszük ezt az esetet" – mondta Katja Öberg Lundgren, a svéd katonai rendészet szóvivője, hozzátéve: „Katonai szállítóeszköz nem használható magáncélokra."

Ĺke Hansson ügyész megerősítette, hogy az ügyben megindult az előzetes kivizsgálás. Ha bebizonyosodik a csempészés ténye, az érintettek pénzbüntetésre számíthatnak.