Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A csíki székely határőrök emlékezete Herenden

Szöveg: Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület | Fotó: az egyesület felvételei |  2022. március 22. 16:11

A Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) 2020-ban kezdeményezte egy emléktábla elhelyezését a herendi vasútállomás épületén, az 1945. március 16-ai szovjet bombatámadás 75. évfordulóján. A járványhelyzet miatt csak most, 2022 márciusában tarthatták meg az emléktábla avatását.

kep1

A támadás idején a 6. székely határőr-zászlóaljat szállító vonat is az állomáson vesztegelt, az alakulat katonái közül huszonegyen hősi halált haltak. Rájuk emlékeztet a márványtábla, amit a HATESZ - a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatósággal és a MÁV-val egyeztetve - közadakozásból állított.

Győri Péter Pál ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Menedzsment Főosztály vezetője megemlékezében kiemelte, hogy külön tisztelet illeti mindazon székely bakákat, akik középkorú családapaként, továbbra is vállalva a kiszámíthatatlan katonasorsot, a visszavonulás alatt is szervezetten küzdöttek minden magyar földdarabért. „Küzdöttek, ám huszonegy bajtársuknak és egy fő helyi vasúti alkalmazottnak a sors Herenden jelölte ki a végső harcálláspontot. Akik ekkor, majd a közeli napokban a hadikórházakban lelték halálukat, valóban távolról érkeztek és szinte bizonyosak lehetünk abban, hogy egyetlen herendi honfitársukat sem ismerték. Ám ma, 2022-ben kijelenthetjük, hogy amit életükben nem tudtak, azt halálukat követően, Csaba királyfi vitézei megcselekedték: Herend és székelyföldi szülőföldjük állandó közelségbe került, azon belül is Mádéfalva Herend testvértelepülésévé vált. A csíki katonák legfiatalabbja 39, legidősebbje 50 éves volt – nekik feladatuk lett volna otthon, családjuk, közösségük, településük életében. Várta haza őket mindenki, az erdélyi táj, az otthoni újrakezdés lehetősége. Az isteni elrendelés, a végső sorsunk azonban kiszámíthatatlan, sajnos az utolsó pillanatunk nem a mi kezünkben van – ám a feladatot, amelyet a fátum rájuk helyezett, a magyarság védelmét és összetartását, maradéktalanul teljesítették”- fogalmazott az ezredes.

kep4

A megemlékezésen rész vett Téglás Gyula alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatóhelyettese, Szőcs László, Madéfalva alpolgármestere, Szentes Antal Felcsík megyei képviselő, Primász Gábor Róbert plébános, Nagy József történész Gyergyóremetéről, a MÁV képviselői Szombathelyről és Veszprémből, Jánszky László, Herend polgármestere és Igler Attila tartalékos főtörzsőrmester, a soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) vezetője. A katonai hagyományőrző díszőrséget is a HOHE biztosította. Az ünnepségen közreműködött az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar.

A résztvevők az emléktábla felavatását követően megkoszorúzták a hősi halottak sírját is a herendi temetőben.