Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A döntésekhez bátorság kell”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. március 28. 15:02

Határozott jellemre és megingathatatlanságra van szükség ahhoz, hogy valaki megfelelő döntéseket hozzon parancsnokként – mondta Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka az MH Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-jelöltjeinek tartott előadásában március 27-én, Budapesten.

Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka volt az MH Ludovika Zászlóalj vendége kedden délután. A tábornok személyes hangvételű előadásban ismertette meg a honvédtiszt-jelölteket – köztük a negyedéves végzősöket – az MH ÖHP tevékenységével, és személyes pályafutása példáival illusztrálta a fiatalok számára a katonai hivatás lényegét.

A vezérőrnagy elmondta: az MH ÖHP a Magyar Honvédség legfőbb operatív, középszintű vezetői szervezete, amelynek alárendeltségében huszonnégy alakulat és csaknem 19 ezer fő dolgozik. Részletesen, konkrét példákon keresztül ismertette a parancsnokság tevékenységének lényegét a honvédtiszt-jelöltekkel, különös tekintettel a békeműveleti feladatokra. „A magyar katonák tudása elsősorban az elmúlt két évtized nemzetközi szerepvállalása révén vált mára európai szintűvé" – emelte ki Domján László, és rámutatott: katonáink szakmaiság és nyelvtudás tekintetében az adott művelet tempójától, jellegétől függetlenül a legmagasabb színvonalon látják el feladataikat.

Felhívta a tisztjelöltek figyelmét, hogy az új humánstratégia révén ők már egy olyan Magyar Honvédségben kerülnek majd beosztásba, amely jelentős mértékben eltér az eddig működtetettől. Nyomatékosan hangsúlyozta az önkéntesség, az önrendelkezés, a saját pályakép fontosságát, hiszen az új rendszerben a katonák sokkal inkább önmaguk építik majd karrierjüket, mint eddig. A személyes pályakép fontosságával összefüggésben külön kitért a nyelvtudás alapvető jelentőségére is.

„A katonai szolgálatot csakis hivatásszerűen lehet ellátni" − szögezte le az MH ÖHP parancsnoka, aki a katonai hivatástudatról is részletesen beszélt a fiataloknak, kiemelve a nemzettudat, a hagyománytisztelő szellemiség, a csapatszellem és a modern, kreatív gondolkodás fontosságát. „Magyarságtudat tekintetében sosem tapasztaltam annál felemelőbb érzést, mint amikor misszióban egy medálparádé vagy egy elöljáró látogatása alkalmával felhangzik a Himnusz. Ezt még bizony sok harcedzett katona is megkönnyezi. Ugyanilyen büszkeséggel tölti el az embert, amikor pozitív visszajelzéseket kap a magyar katonákról. Önöknek is szívemből kívánom, hogy tapasztalják meg e leírhatatlan érzést" – fogalmazott Domján László.

„Rendkívül fontos, hogy katonaként, parancsnokként, vezetőként, munkáltatóként, költségvetési szerv vezetőjeként és harcászati vezetőként nyitott elmével járjanak, és minden impulzust befogadjanak, ami a környezetükből érkezik" – mondta a parancsnoki felelősség kérdésköréről az MH ÖHP parancsnoka. „A döntésekhez bátorság kell. Minél szélesebbé válik a felelősségi spektrumuk, annál súlyosabb döntések várnak önökre, amelyeket néha nagyon rövid idő alatt kell meghozniuk, és néha csak a rossz, a rosszabb és a legrosszabb között lehet választani. Ahhoz, hogy ilyenkor dönteni tudjanak, határozott jellemre és megingathatatlanságra van szükség" – szögezte le.

Domján László vezérőrnagy előadásában szót ejtett a fiatal tisztekkel szemben támasztott elvárásokról és azon tipikus nehézségekről is, amelyekkel a szolgálatukat megkezdő ifjú hadnagyoknak jellemzően szembesülniük kell.

 Fotók: Rácz Tünde