Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felkelők foglyul ejtettek Kadhafi mintegy száz fegyveresét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 4. 18:26

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű alakulatok mintegy száz katonáját ejtették foglyul az ellenzéki fegyveres erők szerdán a kelet-líbiai Brega kikötővárosánál lezajlott harcokban – közölte csütörtökön a felkelők egyik szóvivője. „Nem kevesebb mint száz foglyot ejtettünk” – mondta a név nélkül nyilatkozó szóvivő az ellenzék központjául szolgáló Bengáziban. Jelenleg ez a Tripolitól mintegy ezer kilométerre lévő város áll a polgárháborús összecsapások középpontjában.

Brega ellen, amely fontos olajipari központ, s emellett a Bengáziba vezető útvonalak egyikén fekszik, a kormányhoz hű alakulatok szerdán légierővel és nehéztüzérséggel támogatott ellentámadást indítottak, amelynek késő estig legalább tucatnyi halottja volt a bregai kórház közlése szerint. Csütörtök reggel újabb légitámadás érte a várost, de újabb halálos áldozatról nem számoltak be.

Szaif al-Iszlam, a líbiai vezető második fia csütörtökön a Sky News brit televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a bregai bombázásaik célja elkergetni a felkelők milicistáit és visszavenni az ottani olajlétesítmények feletti ellenőrzést.

„A kikötőről és az ottani olajfinomítóról beszélek. Eszünk ágában sincs megengedni, hogy a milicisták tartsák kézben Bregát. Ez olyan, mintha a hollandok eltűrnék, hogy valaki más ellenőrizze Rotterdamot" – mondta az autójából nyilatkozó Kadhafi fiú.