Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felkészítés folytatódik…

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 4. 19:26

Újabb hét, újabb kiképzés. Röviden így is summázható az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred nemzeti támogató zászlóalj katonáinak tevékenysége mostanság. Az éjszakai lövészettel lezárt hetet egy másik, sokkal izgalmasabb, összetettebb feladat követte. Nevezetesen: szakharcászati, illetve összekovácsolási gyakorlat.

A NATO Reagáló Erők 11. váltása (NRF-11) után megalakított nemzeti támogató elem (NTE) nemzeti alapfelkészítése a végéhez ért. Lezárandó a több hetes kiképzési programot az NRF-11 kijelölt erői szakharcászati gyakorlatot hajtottak végre.
Ugyanakkor nem csak az NRF-be beosztottak foglalták el a logisztikai ezred laktanyája melletti Zaranyi erdőt. A zászlóalj harccsoport (ZHCS) után megalakított, támogató századból, őr szakaszból és híradó szakaszból álló nemzeti támogató elem is végrehajtotta összekovácsolási gyakorlatát ugyanakkor, ugyanott. Azt hiszem erre szokás azt mondani, hogy „két legyet egy csapásra".

1595876110
Szükséges is ez a fajta operatív munka a zászlóaljnál, hisz a növekvő felajánlásokkal egyenesen arányosan növekszik a megalakítandó nemzeti támogató-, illetve nemzeti logisztikai elemek száma is. Ezeket pedig szinte kivétel nélkül a Kaposváriak adják.
A három nap hosszúságú gyakorlat során mind az NRF, mind a ZHCS nemzeti támogató eleme kint töltötte az éjszakát az erdőben felállított táborban, ahol minden egyes alegység a saját feladatait igyekezett tábori körülmények között a lehető legmagasabb szintre fejleszteni, begyakorolni. Az NRF NTE állományának legfontosabb feladata volt, hogy – „a jó pap is holtig tanul" közmondás szellemében – ismét átvegyék a menet és a közelbiztosítás megszervezésének feladatait, átismételjék a különböző anyagnemek málházásának, vételezésének, átadásának, okmányolásának feladatait.

Ezzel egyidejűleg a ZHCS NTE híradó szakaszának katonái gyakorolták az összeköttetés kiépítését vezetékes és rádió eszközökkel, valamint a menetoszlopok híradásának megszervezését, biztosítását. Az őr szakasz a személy és gépjármű beléptetést, míg a támogató század a vezetési pontok, javító pont, ellátó pont és raktárak telepítését, működtetését ismételték át tábori körülmények között.

A három napos program első éjszakáján az éjszakai támadások, zavargások imitálása, azok kivédése, visszaverése, valamint a másnapi szállítás feladatainak meghatározása, az arra való felkészülés kapta a fő hangsúlyt. Mindezeken felül már csak hab volt a tortán a fényálcázó berendezésekkel végrehajtott éjszakai vezetési gyakorlat.

Későn és fáradtan tértek nyugovóra a katonák és nem alhattak soká.
A hajnali napsugarak első fényével egyszerre érkezett az újabb megoldandó feladat, a „kitalált" szállítás végrehajtása, amely az NRF-11 NTE parancsnokának intézkedése alapján került kivitelezésre. A gépjárműoszlop bevonult a logisztikai ezred laktanyájába, ahol megtörtént az anyagok átvétele, azok egységrakománnyá képzése. Ezt követően az oszlop visszatért a táborba, ahol az átvett anyagok a raktárakba kerültek és megkezdődött azok felkészítése a másnapi továbbszállításra. A nappali vezetési gyakorlat során sor került az egyéni védőeszközök „mérethelyességének ellenőrzésére" is, mivel a parancsnokok nem kívántak egyetlen katonát sem levonni az étkezési jegyzékből a szennyezett terepszakasz leküzdését követően.

1595876110

A Kaposváron éppen a gyakorlat ideje alatt csapatgyakorlatukat töltő negyedéves lövész hallgatók is belekóstolhatta a logisztikusi lét nem mindig kellemes és egyszerű mindennapjaiba. Egy kicsit volt lehetőségük logisztikus szemmel látni a javító pont, az ellátó pont telepítésének, áttelepítésének komplexitását, ami jövőbeni parancsnoki pályájuk során hasznos lehet egy-egy feladat megoldása során. Mindemellett próbára tehették magukat abban a beosztásban is, amire készülnek, szakaszparancsnokként tevékenykedhettek a logisztikai szakasz, vagy az NRF-11 NTE parancsnokaként.

Természetesen nincs vége a feladatoknak, a cikk elején leírt summázat a hosszú hétvége után ismét igaz lesz, május 13-15 között a ZHCS NTE ellátó százada – amely most kimaradt a jóból – kell, hogy begyakorolja feladatait, valamint a Mistral üteg nemzeti támogató elemének is eljön az ideje a gyakorlatok sorában. Mindezeken felül a nemzeti támogató zászlóalj készül a saját zászlóaljtörzs összekovácsolására is, amelybe be kívánják vonni a századtörzseket is.
Mindezen gyakorlatok természetesen azon túl, hogy felkészítik az állományt egy esetleges éles bevetésen való helytállásra, szorosan illeszkednek az idei év kiemelkedő gyakorlatára – Bevetési Irány-2008 – való felkészülésbe is.

1595876110

Kép és szöveg: Kátai Róbert