Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar tábornok a NATO-parancsnokság élén

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 4. 19:11

A moszkvai székhelyű NATO Katonai Összekötő Hivatal élén megtörtént a NATO Parancsnokság által betervezett váltás. Április 30-án a korábbi vezető, a német légierő tábornoka, Kurt Herrmann vezérőrnagy átadta a Hivatal vezetését Makk László vezérőrnagynak, a Magyar Honvédség tábornokának.

Moszkvában, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövetségén rendezett ünnepségen részt vettek a NATO Nemzetközi Katonai Törzsének képviselői, Georges Lebel vezérőrnagy, a NATO-orosz kapcsolatokért is felelős igazgató vezetésével, valamint a NATO tagországok Orosz Föderációba akkreditált nagykövetei, védelmi attaséi és a NATO képviselet tagjai. Orosz részről jelen voltak a Védelmi Minisztérium és az orosz Vezérkar képviselői.

Az eseményen a képviselet leköszönő vezetőjének három éves tevékenységét Georges Lebel vezérőrnagy méltatta és köszönte meg. Makk László vezérőrnagy ünnepélyes keretek között, szimbolikusan átvette a hivatal szervezeti és működési szabályzatát és ezzel együtt a hivatal vezetését az elkövetkezendő négy évre. Bemutatkozó beszédében többek között megköszönte a NATO és a magyar katonai vezetés kinevezéséhez szükséges bizalmát és a beosztás átvétele előtti felkészüléshez nyújtott támogatását.

1595876108

Ezt követően az orosz védelmi minisztérium képviselője Vladimir Nikishin vezérőrnagy és a Belga Királyság moszkvai nagykövete, Bertrand De Crombrugghe szólt a résztvevőkhöz. Az eseményt Kurt Herrmann vezérőrnagy által adott közös ebéd zárta.

A moszkvai NATO Összekötő Hivatalt 2002. májusában hozták létre, a Belga Királyság moszkvai Nagykövetségének diplomáciai “ernyője" alatt, azzal a céllal, hogy közvetlen kapocsként szolgáljon a felek között a NATO – orosz katonai kapcsolatok fenntartásában. Feladatai közé tartozik, a munkatervekben elfogadott katonai együttműködési programok támogatása, az Oroszországban végrehajtásra kerülő NATO-orosz közös események koordinálása. A képviselet munkaterülete felöleli a NATO-Orosz Tanács által jóváhagyott feladatokat, többek között a terrorizmus elleni harc, a közös kiképzés és gyakorlatok, a logisztikai együttműködés, a rakéta és légtérvédelem, a szárazföldi és tengerészeti kutatás-mentés, az akadémiai kapcsolatok és az oktatás területén.

1595876109

A hivatal jelentős szerepet vállal a NATO és az orosz politikai és katonai vezetők oroszországi találkozóinak, tárgyalásainak szervezésében is. Emellett a NATO tagországok védelmi attaséinak tevékenységét is elősegíti, és részt vesz a diplomáciai testületek munkájában.

A NATO képviseletben, annak magalakulása óta, magyar katonák is szolgáltak. Korábban Völgyi Zoltán alezredes törzstisztként dolgozott a szervezetben. Jelenleg Makk László vezérőrnaggyal együtt Szabó János ezredes és Gacs Zoltán főtörzsőrmester tagja a magyar, román, litván, német, kanadai, cseh és orosz tisztek és tiszthelyettesek alkotta hivatalnak.

Szabó János


Fotó: Gacs Zoltán