Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Finmeccanica is segít Szíriának?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 6. 21:19

A Finmeccanica olasz haditechnikai cég egyik egysége fejlett kommunikációs eszközöket adott el még idén februárban is Szíriának – jelentette július 5-én, csütörtökön a l’Espresso című olasz hetilap a Wikileaks által nyilvánosságra hozott titkos diplomáciai emailek alapján.

A cég Tetra nevű mobilkommunikációs rendszeréről van szó, amelyet a hadseregek, rendőrségek, mentők, tűzoltók használnak, de gazdasági társaságok és más szervezetek is. A l’Espresso szerint a Szíriának eladott változat kettős felhasználási célú – polgári és katonai –, a Finmeccanica viszont azt állította közleményében, hogy kizárólag civil – segélyhívó – használatra készült változatot adtak el a közel-keleti országnak, teljesen legálisan, és még a szíriai felkelés tavalyi kitörése előtt.

A l’Espresso a Wikileaks által kiszivárogtatott email-ekből úgy tudja, hogy az arab ország eredetileg, 2008-ban 40 millió euró értékben írt alá adásvételi szerződést a céggel, de tavaly, a konfliktus kitörése után bővítette a rendelést, és az olasz vállalat mérnökei még idén februárban is jártak Damaszkuszban, hogy megtanítsák egy helyi cég technikusainak a rendszer használatát helikopterterminálokon. A lap nem írt arról, hogy a helikopterek katonaiak vagy polgáriak voltak.

Az Európai Unió büntetőintézkedéseket tart érvényben Szíria ellen a felkelés vérbe fojtása miatt.

Szerdán jelentették a svájci hatóságok, hogy egy lapértesülés alapján vizsgálatot indítottak annak kiderítésére: svájci gyártmányú kézigránátok valóban eljuthattak-e Szíriába.