Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Gepárdtól a Hiúzig

Élményekkel teli csapatlátogatások

Szöveg: Csák Tímea hadnagy | Fotó: archív felvételek, Varga Ferenc hadnagy |  2024. február 15. 16:00

Nagyszabású programsorozatot hirdetett 2024-re a Honvéd Kadét Programban résztvevő középiskolák részére a Magyar Honvédség. Ennek keretében a kiskunhalasi SZC Dékáni Árpád Technikum kadétjai – a 38. Területvédelmi Zászlóalj logisztikai támogatásával – a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár, míg a bácsalmási Hunyadi János Gimnázium diákjai a hódmezővásárhelyi alakulat, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélosdandár feladatait ismerhették meg.

Csapatlátogatás 300 fő kadét az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál KLAC3012

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál tett látogatásuk során a kiskunhalasi kadétok csapatban, „7 a 7” elleni lézerharcban, Intager Game Manager rendszerrel tesztelhették ügyességüket egy felfújható akadálypályán. A rohamlövészek bemutatták egyéni fegyvereiket és felszereléseiket az érdeklődő diákoknak, akik nemcsak az irányzék beállítását gyakorolhatták a Szép M1 mesterlövész puskán és a Gepárd M6 Hiúz rombolópuskán, de megismerkedtek a Spike páncéltörő rakétával is a fegyverzettechnikai bemutatón. Az egészségügyi állomáson a kadétok harctéri életmentésről kaptak tájékoztatást. A nap leglátványosabb eseményét a PzH 2000 szimulációs központ megtekintése jelentette, ahol élőben is megcsodálhatták az önjáró lövegeket. A szakmai napot az alakulat szállító járműveinek és javító műhelyének bemutatása zárta Tatán.

PzH 2000 bevonulás 2. nap KLAC5356

Az MH Kinizsi Pál 30. Páncélosdandárnál tett látogatás az alakulat történetének és jelenlegi feladatainak ismertetésével kezdődött, mely során elhangzott: már 1939 óta működik katonai alakulat Hódmezővásárhelyen. A dandár alapfeladata az ország területi integritásának megőrzésén túl az alapkiképzések, lövész szakfelkészítések lebonyolítása, béketámogató és humanitárius feladatokra történő felkészítés. Az alakulat legújabb kihívása a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelő személyzetének felkészítése, kiképzése.

Lendületben a sereg forgatás  LYNX gyalogsági harcjármű bemutatása KLAC3690

Az előadást követően a program a harcjárművek megtekintésével és „kipróbálásával” folytatódott. A csapat egyik fele nagy izgalommal vette birtokba a sokoldalú és különleges adottságokkal bíró moduláris felépítésű harcjárművet. A bácsalmási diákok számára további újdonságot jelentett, hogy a katonai sajtó jelenlévő képviselői nyilatkozatokra is felkérték a lelkes kadétokat. A csapat másik fele fegyverzettechnikai bemutatón ismerkedett a rohamlövészek egyéni fegyvereivel és felszereléseivel. Szép M1 mesterlövész puskát, PKM géppuskát, RPG-7-t, Heavy Snipert, SZVD mesterlövész puskát is láthattak. A teljes menetfelszerelést felpróbálók meglepődve tapasztalták annak súlyát. A látogatás során a kadétok az 1. lövész század elhelyezési körleteit, a dandár sport- és kiszolgáló helyiségeit, szervízépületeket és a harcjárművek telephelyeit is végig járták.

Hódmezővásárhely 2