Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A gyerekek labdát és vizet kérnek a katonáktól

Szöveg: Szerencse Renáta |  2008. május 27. 9:00

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) az eddigi PRT váltá-sok történetében először valósított meg négynapos műveleti feladatot Baghlan tarto-mányban. A negyedik váltás különös figyelmet fordít a távoli körzetekre, ahová csak ritkán jutnak el katonák. A négynaposra tervezett feladat során a konvoj Baghlan tar-tomány északkeleti részét, az MH PRT táborától 150 km-re lévő, nehezen megközelít-hető hegyi falvakat látogatta meg.

A kétharmad Dunántúl nagyságú Baghlan tartomány vadregényes tájai, folyómedrekkel szabdalt kopár hegységei, és az emberi kéz által nem érintett területek ugyan csodálatos látványt nyújtanak az emberi szemnek, de jelentősen megnehezítik a közlekedést. Az első nap a menetoszlop 13 órán keresztül zötyögött a hegyeken keresztül vezető köves utakon, és a völgyek folyómedreiben, míg elérték a 138 km távolságra lévő célt Doaw faluban.

„A szállásunk egy rendőrőrsön volt, ahol a járművek mellett az udvarban aludtunk. Az őrséget felváltva adtuk, amelyben a helyi rendőrség és az afgán katonák is segítséget nyújtottak. Az udvarban volt egy mecset, amelynek hangszóróin keresztül a mullah ébresztett reggeli imájával napkeltekor, a napi felada-tok elvégzése után a „takarodót" úgyszintén a mullah éneke jelentette napnyugtakor." – emlékezett viszsza élményeire az 1. Összekötő csoport parancsnokhelyettese.

Másnap Doaw falutól délre, harmadnap pedig északra, négy irányba indultak el az oszlopok. Feltérképezték a területet, az utakat, a falvakat, felvették a kapcsolatot a települések vezetőivel, rendőrfőnökeivel, az iskolák igazgatóival, tanáraival. A beszélgetések alkalmával felmérték, mire van a legnagyobb szükség a településen, mivel tudná támogatni az MH PRT az ott élő embereket a legjobban. Ezekből az információkból bővítjük az adatbázisunkat, ami majd a későbbi munka alapját képezi.
Amikor az összekötő csoport megérkezett a településre, a munkájukat azzal kezdték, hogy felkeresték a település kormányzóját és rendőrfőnökét.

1595876735
A bemutatkozás és a baráti beszélgetés után a jó szándék kimutatására élelmiszercsomagokat adtak át az MH PRT katonái – a helyi vezetők útmutatásával – a leginkább rászoruló családoknak. Az idei tél rendkívül hideg volt, az élelmiszerkészletek és a tartalékok elfogytak. Ezért bármelyik családnak nagy segítség a liszt, az olaj, a rizs és a bab, amit az átadott csomag tartalmazott. Ez az élelmiszerosztás azt a célt szolgálta, hogy a katonák a lakosság bizalmát minél gyorsabban el tudják nyerni. Biztonsági szempontból fontos, hogy lássák és megértsék a helyiek a békés szándékot, hogy ezek a fegyveres, egyenruhás idegenek segíteni jöttek, nem pedig harcolni.

„Ebben a feladatban új elemként jelentkezett, hogy az élelmiszercsomagokat szállító teherautókat civil vállalkozóktól rendeltük meg. Lényegesebben egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb volt leküzdeni a távolságot az ismeretlen hegyi utakon, mintha a saját tehergépjárműveinkkel tettük volna meg az utat." – mondta a CIMIC részleg beosztott tiszthelyettese.

Az oktatás támogatása az MH PRT egyik kiemelt feladata. A sátrakból álló iskolákban hasonló tantárgyakat tanulnak a gyerekek, mint az nálunk is megszokott. Fő tantárgy a matematika, az írás-olvasás, sőt, sok helyen tanítanak angol nyelvet is. A 3.

Összekötő csoport parancsnokhelyettese az alábbiakat tette hozzá:

„Folyamatosan látogatjuk az iskolákat, felkeressük az iskolák igazgatóit, tanárait, hogy fel tudjuk mérni, mi lenne az a legnagyobb segítség, amit nyújtani tudnánk az oktatás fejlesztésére. A megkérdezettek nagy többsége ugyanazt válaszolja: sátrak, tanszerek, labdák és kutak kellenének."

A sátrak nem időtállóak, könnyen tönkremennek a szélsőséges időjárás következtében. Ezen túl pedig a növekvő populáció miatt nagy létszámúak az osztályok, több osztályterem kialakításával kényelmesebbé és hatékonyabbá tehető az oktatás. A füzetek, tollak nehezen beszerezhetők, labdát sehol sem lehet kapni.

„Bármerre is járunk, az út szélén integető gyerekek vagy labdát vagy vizet kérnek a konvoj katonáitól." – osztotta meg tapasztalatait az egyik biztosító katona.

1595876735

A legnagyobb gondot Baghlan tartomány egészében mégis a vízellátás jelenti: a meleg száraz tavasz után elkezdődik az aszályos időszak júliusban, amikor jelentősen csökken a folyók vízszintje, és szinte lehetetlenné válik az öntözés. Ilyenkor a kutak vízhozama is minimálisra csökken. Amelyik településen nincs fúrt kút, ott a helyiek minden tisztítás nélkül a folyók, patakok vizét isszák, jobbik esetben felforralják, és teát készítenek belőle. De még ez is jobb, mintha egyáltalán nem lenne víz a környéken, mint ahogyan más járásokban tapasztaltuk.

A kutak fúrása után az utak, hidak építése kulcsfontosságú feladat lenne Afganisztánban. A rossz közlekedési viszonyok gátolják a települések közti kommunikációt és együttműködést, ami negatívan befolyásolja a fejlődésüket.

„Elcsodálkoztam, amikor megtudtam, hogy Khost-Wa Ferengben a gyerekek és a tanárok akár tíz kilométert is gyalogolnak a hegyeken keresztül azért, hogy eljussanak az iskolába. Holott ezt a távolságot jelentősen lerövidítené egy híd megépítése az iskola és a település közé." – mondta a PSYOPS részleg beosztott tiszthelyettese.

Az itt élő emberek szorgalmasak, rengeteget dolgoznak a földeken, ahol megterem a rizs, a búza, a takarmánynövény. Összehasonlítva más járásokkal, ezen a területen több a folyó, amely lehetővé teszi az öntözést, ezzel sok család számára nyújtva megélhetést a mezőgazdasági munkákból. A folyó partján lévő gazdag legelők pedig az állatoknak is bőséges élelmet nyújtanak.

A katonák felmérést készítettek arról is, hogy mennyire ismerik és fogadják el a magyar katonákat a helyiek az északkeleti körzetben.

Az erről szóló tapasztalatokat az 1. Összekötő csoport parancsnoka ekképpen fogalmazta meg:

1595876735
„Ha megállt a konvoj a semmi közepén, helyi afgán szokás szerint egy fél perc múlva legalább harmincan álltak körbe minket. Nem tudom, honnan kerültek elő ezek az emberek, és honnan tudtak az érkezésünkről, de annál nagyobb kíváncsisággal és barátsággal fogadtak bennünket. Megkérdeztük tőlük, hogy tudják-e, kik a magyar katonák. A tömegből egy valaki mondta, hogy ő már hallott róluk, ők azok, akik Khost-Wa Ferengben iskolát építenek."

A magyar katonák már többször is bizonyították a misszió folyamán, hogy nehéz körülmények között is megállják a helyüket, és képesek közvetíteni a magyar nép támogatását, a hazai jó szándékot és a segíteni akarást az afgán nép felé.