Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A háború kora – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. szeptember 14. 8:06

Mint ahogy Magyarország más részeit, a sokáig nyugalmas életet élő alföldi kisvárost, Szentest sem kerülték el a második világháború borzalmai. A település és térsége 1944 őszén vált hadszíntérré, ahol a német–magyar erők súlyos harcokat vívtak az előrenyomuló szovjet csapatokkal.

202009_Magyar_Honvéd_borító

Szentes életébe gyorsan beilleszkedett a 2/I huszárosztály, melynek katonái számos módon segítették a helyi közösséget. Rendszeresen szerveztek például jótékonysági sporteseményeket, és az ezekből befolyt pénzt a helyi vöröskeresztes egyesületnek adományozták. 1940 nyarán az árvízi védekezésben segédkeztek, majd szerepet vállaltak a helyreállítási munkálatokban is.

Irány a front!

Az ekkor már javában tomboló második világháborúba hazánk végül 1941 nyarán lépett be a tengelyhatalmak (Németország, Olaszország, Japán) oldalán. Rövidesen a fronton harcolók és az otthonmaradt, aggódó rokonok között élénk levelezés indult, melynek a szentesi lapok „Üzent a front” és „Hozzátartozók üzenetei” című rovatai szintén teret biztosítottak. Az újságok hasábjain aztán a harcok előrehaladtával megszaporodtak a gyászhírek is. Szentesről 1942 nyarán egy karbantartó munkásszázad (helyi és környékbeli születésűekből feltöltve) került ki a hadszíntérre. Bár nem harcoló alakulatként számoltak velük, gyakran kerültek a szovjet bombázógépek célkeresztjébe, hiszen az egyik fontos feladatuk a harchoz nélkülözhetetlen lőszerutánpótlás biztosítása volt. A század közel egy év elteltével, 1943. május 21-én tért haza, fogadásukra a lakosság apraja-nagyja kisietett az állomásra.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 11-én megjelent számában!