Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A háború túl sokba kerül

2007. november 14. 8:40

Köztudott, hogy a háború igencsak drága dolog. Különösen sokat költ rá az USA, és éppen ezt a helyzetet elégelte meg a Kongresszus és kijelentették: nem adnak több pénzt az iraki és afganisztáni műveletekre, ha az elnök nem kezdi meg a csapatok kivonását.

Bush válaszul arra szólította fel a demokrata többségű törvényhozást: még a karácsonyi szünet előtt és feltételek nélkül szavazza meg a háborús finanszírozás újabb 50 milliárd dolláros csomagját.

Harry Reid, a demokrata szenátorok vezére, a háborúk harcos ellenzője közölte: az elnök csak úgy juthat hozzá a pénzhez, ha azonnal kezdeményezi a csapatkivonást azzal a céllal, hogy a harcok 2008 decemberéig fejeződjenek be.

A kongresszusnak nincs más eszköze az elnök háborús politikájának befolyásolására, mint a finanszírozás megvonása.

A demokrata párti politikusok korábbi próbálkozásai nem vezettek eredményre, nem tudták háborús politikájának lényegi módosítására bírni Bush elnököt.

Egyes becslések szerint a háborúskodás 2002-től már 1600 milliárd dollárjába került az amerikaiaknak: ebbe azonban bele kell érteni a harcok rejtett költségeit is, úgymond a megrokkant katonák nyugdíja, támogatása, egészségügyi ellátása, illetve az olajár emelkedése.