Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadihajósok kicsiny földdarabja

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 8. 21:14

Dunaújváros, Dunaföldvár, Óbuda, Baja és Tas. Aki csak egy kicsit is járatos a magyar hadihajózás történetében, az jól tudja, hogy ezek a nevek nemcsak egy-egy Duna-parti települést jelölnek, hanem egy-egy magyar hadihajót is – azokat a hajókat, amelyek most részt vesznek a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton.

A Magyar Honvédség három aknamentesítő hadihajója, az AM–22-es Óbuda, az AM–31-es Dunaújváros és az AM–32-es Dunaföldvár néhány héttel ezelőtt futott ki az újpesti hadikikötőből. A vízi járműveket a Tas névre hallgató parancsnoki motoros és a Baja nevezetű aknásznaszád követte. A rendszerben lévő hajók közül mindössze egy maradt a kikötőben, az Ercsi nevű aknásznaszád. Pedig talán annak is útra kellett volna kelnie, hiszen az öt hadihajó úticélja éppen a névadó város, Ercsi volt… A Magyar Honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvényén, a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton ugyanis ezúttal részt vesz az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj hadihajós alosztálya is.

1595891126
– Katonáink számára nagy kihívás e kiképzési rendvény, hiszen a hadihajósok eddig még nem vettek részt Bevetési Irány gyakorlaton – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésre Danyikó László főhadnagy.

A hadihajós alosztály parancsnoka hozzátette: így természetes, hogy az idei esztendőt szinte teljes egészében a gyakorlatra történő félkészülésre szánták. Minden egyes kifutásuk, vonalhajózásuk, éles légvédelmi lőgyakorlatuk azt szolgálta, hogy az állomány felkészülhessen a szeptemberi „nagy gyakorlatra".

Ercsibe minden hadihajós katona kitelepült, egészen pontosan 39-en kezdték el kiépíteni a Duna-parton az úgynevezett ideiglenes osztagbázist. Vagyis egy, a hadihajók számára biztonságos és könnyen megközelíthető kikötőt, és egy ellenőrző-áteresztő pontot. A végeredmény tökéletes lett, a bázis közepén még egy zászlórudat is elhelyeztek – erre minden reggel, ünnepélyes keretek között húzzák fel a magyar lobogót –, amely elé pedig egy feketére festett horgonyt fektettek. Ezzel is jelezve: e kicsiny földdarabot ezúttal hadihajósok lakják…

A hadihajós katonáknak több feladatuk is van – tudtuk meg Danyikó főhadnagytól. Egyrészt közreműködnek a Dunán

1595891126
átszelő pontonhíd építése alatt elrendelt teljes folyamzár biztosításában. Emellett természetesen a vízi átkelés során is van szerepük. Például az AM–31-es a szakfeladatot, vagyis az aknamentesítést imitálja a KRAM névre hallgató berendezés segítségével.

Az AM–22-es Óbudának pedig a műszaki katonák által elkészített pontonhíd légvédelmi biztosításában játszik fontos szerepet. A személyzetnek a fedélzetre szerelt PAV típusú egycsöves és négycsöves gépágyúkkal is tüzelnie kell. (Természetesen csak vaktölténnyel, hiszen Magyarországon nem lehet vízről éles légvédelmi lőfeladatot végrehajtani.)

Az AM–32-es Dunaföldvár a Bevetési Irány 2009 gyakorlat szakmai és fő látogatói napjain megrendezett statikus bemutatókon kap majd szerepet – tette hozzá az alosztályparancsnok.

– Az állomány nagyon motivált, mindenképpen bizonyítani szeretnének. De természetesen a nagy „lelkesedés" nem mehet a minőség és a biztonság rovására. Éppen ezért nagyon ügyelünk a pontos feladat végrehajtásra – mondta Danyikó László főhadnagy.

1595891126
 

1595891126
 

1595891126
 

1595891127
 

Fotó: Szűcs László