Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadsereg bevette Deraában az al-Omari mecsetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 1. 8:15

A szíriai hadsereg alakulatai április 30-án, szombaton megrohamozták és elfoglalták a Deraa belvárosában lévő al-Omari mecsetet, a kormányellenes tüntetések központját. A katonáknak nem sikerült letartóztatniuk a tüntetők vezetőjét, Ahmed asz-Szajaszin imámot, ő időben el tudott menekülni. Az imám fia és további hat ember azonban életét vesztette az ostromban. Más források közlése szerint a hat áldozatból ötöt egy becsapódó harckocsilövedék ölt meg otthonában.

Szombaton kora reggel erősítés érkezett Damaszkuszból: négy harckocsi és húsz páncélozott jármű vonult be a Szíria déli részén, a jordániai határhoz közel fekvő városba, amelyet hétfőn szállt meg a hadsereg, hogy elfojtsa a Bassár el-Aszad elnök hatalmát veszélyeztető lázadást. Szombaton Deraa keleti és déli részéből is heves lövöldözéseket jelentettek, de a harcok elsősorban a római kori óvárosra összpontosultak.

A 120 ezer lakosú város a hat hete kirobbant felkelés bölcsője. A több szabadságot és a korrupció felszámolását követelő tüntetések az elnök távozását követelő lázadássá nőtték ki magukat, miután a rendfenntartó erők fegyveresen próbálták meg felszámolni a tiltakozó megmozdulásokat. Egy szíriai emberjogi csoport becslései szerint már több mint ötszáz ember vesztette életét országszerte, közülük legalább hatvanhatan a pénteki tüntetéseken.

A Facebook közösségi oldalon a felkelés vezetői – a szíriai forradalom ifjúsága 2011 nevű csoport – vasárnapra Deraába, hétfőre Damaszkusz peremvárosaiba, keddre Bánijászba és el-Dzsábje városba, szerdára Homszba, Tell-Brák és Tell-Halaf városokba hirdetett tüntetést, csütörtökön pedig mindegyik városban „éjszakai ülősztrájkot" akarnak tartani.

Damaszkuszban szombat délután mintegy ötven asszony tüntetett a parlament előtt, hogy kifejezze szolidaritását Deraa és Dúma lakosaival. A biztonsági erők legalább tizenegy nőt azonnal letartóztattak.

Címkékharckocsijog